Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Niektorým obciam na južnom Slovensku zaplavilo vodné zdroje

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva ide o malé vodovody v okrese Rimavská Sobota a Revúca.

Rimavská Sobota/Revúca 28. februára (TASR) - Vplyvom zrážkovej činnosti v dňoch 12. a 13. februára došlo k zatečeniu povrchovej vody do záchytov vodných zdrojov, čo spôsobilo zvýšený zákal vo verejných vodovodoch v obciach Dražice, Padarovce, Ratková a Ostrany. Ako informovala Mária Tolnayová z banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ), nahlásil to uplynulý týždeň do každotýždennej zvodky o hygienicko–epidemiologickej situácii RÚVZ Rimavská Sobota.

"Ide o malé vodovody v okrese Rimavská Sobota a Revúca, ktoré prevádzkuje Stredoslovenská vodárenská prevádzková spoločnosť Banská Bystrica, závod Rimavská Sobota. Prevádzkovateľ zabezpečil náhradné zásobovanie obyvateľov obcí pitnou vodou dovozom vody v cisternách po dohode so starostami obcí," priblížila Tolnayová. Ďalej uviedla, že prevádzkovateľ po ustálení zákalu vo vodných zdrojoch zabezpečí vyčistenie pramenných záchytiek a vodojemov. Po vykonaní týchto opatrení bude zabezpečené laboratórne vyšetrenie vzoriek vody na uvedených spotrebiskách.

V čase od 12. do 20. februára došlo aj k zaplaveniu približne 22 vodných zdrojov – studní v obci Kameňany v okrese Revúca, kde nie je zavedený verejný vodovod. Zamestnanci rimavskosobotského RÚVZ tu vykonali 18. februára štátny zdravotný dozor a so starostom sa dohodli, že zaplavené studne budú vyčistené a bude v nich vykonaná dezinfekcia vody. V pondelok 29. februára hygienici odoberú vzorky vody z piatich individuálnych vodných zdrojov na laboratórne vyšetrenie v laboratóriách RÚVZ Banská Bystrica. Po zatopení individuálnych vodných zdrojov Obec Kameňany poskytovala postihnutým občanom na pitné účely, v prípade ich záujmu, balenú vodu.