Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Júlia Masnicová učí zdobenie medovníkov v Poľsku i na Slovensku

Medovnikárka Júlia Masnicová Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Zdobeniu medovníkov sa ako samouk venuje dvadsať rokov a postupne si vytvorila vlastný štýl.

Makov 13. mája (TASR) – Na Staromestskom námestí v Prahe, Dňoch Slovenska v Krakove i na stretnutí remeselníkov Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v Bratislave už prezentovala tvorbu medovnikárka Júlia Masnicová z kysuckého Makova.

Zdobeniu medovníkov sa ako samouk venuje dvadsať rokov a postupne si vytvorila vlastný štýl. „Videla som to v časopise a chcela vyskúšať. Vyzdobené medovníčky sú mojimi originálnymi nápadmi. Robím ich na rôzne príležitosti, napríklad, keď je u nás v obci sväté prijímanie, krstiny alebo svadby. Robím rôzne tvary - srdiečka, koníky, na Veľkú noc rôzne vajíčka, zajačiky, vianočné motívy, mám asi cez 100 formičiek rôznych tvarov,“ povedala Masnicová.

Kurzy zdobenia medovníkov robí v Poľsku aj na Slovensku. „Záujem je hlavne v Poľsku, kde ich organizujú na zámku v poľskom Tešíne. Zavolajú školy, ja predvádzam a deti sa učia zdobiť. U nás robím v rámci veľkonočnej alebo vianočnej výstavy v Kysuckom múzeu a v školách na Kysuciach. Zo začiatku som si myslela, aké krásne medovníky robím. Lenže postupom času, keď vidím fotografie začiatkov, iba sa tomu smejem,“ podotkla makovská medovnikárka.

Kultúrno-spoločenský život je v obci sústredený podľa starostu Mariána Masnicu v Dome kultúry. „Dejú sa tu všetky svadby, plesy, stužkové slávnosti, kultúrne vystúpenia. Do obecnej kultúrnej komunity patrí napríklad folklórny súbor Makovanka, folklórny súbor Makovský prameň, detský folklórny súbor Makovníček a neinvestičný fond Makové zrnká ponúka pre deti kultúrno-spoločenské služby,“ uviedol Masnica.

Tu bude player


K ľudovým výrobcom patrí aj Monika Prdová, ktorá začala zdobiť vajíčka pred desiatimi rokmi pri práci s deťmi v materskej škole. Kraslice vyrába buď pomocou ozdobných nití a lepidla alebo so zubárskou vŕtačkou. „Väčšinou sa tomu venujem celý rok. Začínam už od leta, chystám si vajíčka, lebo je to prácnejšie ako maľovanie. Vzory vyberám podľa tvaru vajíčok aj podľa momentálneho nápadu. Tmavšie vajíčka majú tvrdšiu škrupinu, vtedy aj vŕtam starou zubárskou vŕtačkou,“ doplnila Prdová.

Zdôraznila, že zdobenie vyfúkaných vajíčok, ktoré jej nosí celá rodina, si vyžaduje trpezlivosť. „Zdobila som už morčacie a husie vajíčka. Mala som aj dve pštrosie, ale jedno prasklo, keď sme ho vyfúkavali. A zatiaľ nedozrel čas, aby som s druhým niečo robila,“ uzatvorila s úsmevom Prdová.