Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Kúsok nad Utekáčom vymedzili miesto, kde skrýval Jánošík šperky

Ilustračné foto Foto: Wikipedia

Skrýšu vymedzili na základe Jánošíkových výpovedí pred súdom.

Banská Bystrica/Utekáč 13. marca (TASR) - Jánošíkova skrýša, ako reálne miesto, kde slávny slovenský zbojník mal podľa vlastných výpovedí skrývať šperky, dukáty, či iné vzácne predmety, ožije tento víkend neďaleko osady Ďurovka asi sedem kilometrov od Utekáča v okrese Poltár.

Prepis Jánošíkovej výpovede pred súdom sa síce stratil, ale v 19. storočí štúrovský básnik Janko Kráľ urobil odpis vtedy ešte zachovaného dokumentu. A ten je do dnes uschovaný v národnom archíve v Martine.

"Skrýšu sme vymedzili na základe Jánošíkových výpovedí pred súdom. Jedna z otázok bola, kde je jeho skrýša. On odpovedal, že je tam, ako sa ide z Jablonky do Klenovca cez Cisárske vrchy," povedal TASR iniciátor sobotňajšieho podujatia a súčasne poslanec za OĽaNO Ján Mičovský.

Klenovec je známy ako miesto, kde Jánošíka chytili. „Cisárska hoľa pre nás známa nebola, ale vedeli sme, že existuje Cisársky vrch nad osadou Drahová. Jabloniek je však na Slovensku veľa. "Niektorí starší obyvatelia Drahovej si ale spomenuli, že voľakedy tam takéto miesto existovalo," priblížil pátranie Mičovský. Jánošíkova výpoveď o skrýši tak dostala reálne kontúry.

Lokalitu, ktorú potom vymedzili, nemôže podľa poslanca dnes už nikto spochybniť. "Región, ktorý bol celkom isto zviazaný so životom nášho najznámejšieho zbojníka, dostane takto prvý z oporných bodov, kde môžu smerovať kroky všetkých históriechtivých turistov," dodal.

Obec Utekáč a MAS Malohont, ako organizátori podujatia sprístupnia v sobotu aj náučný chodník, vedúci od hlavnej cesty po miesto skrýše v dĺžke necelého kilometra, odhalia tiež informačná tabule, napríklad aj s kópiami výpovedí Jánošíka na súde. Zároveň tam vysvätia drevenú sochu zbojníka, ktorú vyrobil miestny umelec Stanislav Bystriansky.

V sprievodnom programe sa predstavia folklórne súbory z Terchovej, Kokavy nad Rimavicou a Klenovca. Prvých 300 návštevníkov dostane cínový odliatok Jánošíka.