Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

K brehom Dunaja sa po rokoch opäť vrátila brehuľa hnedá

Brehuľa hnedá Foto: TASR/Henrich Mišovič

Podľa najnovšieho ochranárskeho monitoringu je súčasná hniezdna kolónia brehúľ pri Chľabe najväčšou svojho druhu na celom úseku Dunaja od Nemecka až po Srbsko.

Chľaba 27. júna (TASR) - Na úsek Dunaja pri obci Chľaba v okrese Nové Zámky sa po niekoľkých rokoch vrátila brehuľa hnedá.

K jej návratu prispela revitalizácia brehov rieky, ktorú zorganizovali ochranárske združenia v spolupráci so Slovenským vodohospodárskym podnikom.

Revitalizačné práce sú súčasťou projektu LIFE Ochrana populácií ohrozených druhov vtáctva v prirodzených biotopoch vnútrozemskej delty Dunaja.

"Brehuľa hnedá potrebuje na hniezdenie kolmé riečne brehy. Do hliny si vykopáva chodbičky, na ich konci je hniezdna komôrka. Reguláciou tokov, úpravou brehov i prírodnými procesmi takéto miesta postupne zanikali, preto sme vlani nemali na Dunaji zaregistrovaný ani jeden jediný hniezdiaci pár," konštatoval Tomáš Kušík z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ).

K brehom Dunaja sa po rokoch opäť vrátila brehuľa hnedá





V tomto roku sa na zrevitalizovanom 200 metrov dlhom úseku pri Chľabe objavila hniezdna kolónia čítajúca 970 párov brehúľ. "Aj nás to prekvapilo, ako rýchlo a pozitívne tieto vtáky zareagovali," konštatoval Kušík. Podľa najnovšieho ochranárskeho monitoringu je súčasná hniezdna kolónia brehúľ pri Chľabe najväčšou svojho druhu na celom úseku Dunaja od Nemecka až po Srbsko. "Väčšie zoskupenia sa nachádzajú až na neregulovaných nižších úsekoch od Srbska po Čierne more," tvrdí Kušík.

Breh Dunaja pri Chľabe je ukážkou pôvodných kolmých dunajských brehov, ktoré postupne zanikali reguláciou tokov i prírodnými procesmi.

"Dnes musíme v spolupráci s vodohospodármi, na miestach, kde to je možné, aktívne pomáhať vzácnym živočíchom, aby našli vhodné podmienky na hniezdenie." Aktívna pomoc spočíva v obnovení kolmých svahov a odstránení náletových drevín, ktoré bránia príletu brehúľ k brehu. Vhodné úseky vyberajú ochranári na základe historických údajov.