Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Kolárove postavia ihrisko v tvare hradu maďarského mesta Pata

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

V súčasnosti sa finalizuje podpisovanie rôznych zmlúv na jeho výstavbu, pričom na jar budúceho roka sa začne s jeho budovaním.


Kolárovo 9. septembra (TASR) - Mesto Kolárovo v okrese Komárno, ktoré je členom cezhraničného zoskupenia Pons Danubii, získalo podporu projektu vybudovania nového detského ihriska. Ako TASR informoval primátor mesta Árpád Horváth, náklady na jeho vybudovanie sú vo výške takmer 200.000 eur a bude financované z dotácie spomenutého zoskupenia.

Detské ihrisko bude vybudované v tvare hradu v maďarskom meste Pata. "V každom meste, ktoré je členom cezhraničného zoskupenia Pons Danubii, bude vybudované detské ihrisko, ktoré bude mať tvar významných historických budov či dominánt iného mesta, člena tohto zoskupenia. Naopak, detské ihrisko v tvare kolárovského dreveného mostu a Vodného mlynu sa postaví v maďarskom meste Kisbér. V Hurbanove bude mať detské ihrisko tvar veľkej baníckej veže, čo je historická pamiatka maďarského mesta Oroszlány," priblížil Horváth.

V súčasnosti sa finalizuje podpisovanie rôznych zmlúv na jeho výstavbu, pričom na jar budúceho roka sa začne s jeho budovaním. "V rámci zoskupenia ide zo strany mesta Kolárovo o dlhoročnú spoluprácu, pričom za ten čas samospráva získala podporu viacerých projektov, medzi nimi aj vybudovanie cyklotrasy Komárno - Kolárovo," dodal.

Kolárovo je členom cezhraničného zoskupenia Pons Danubii, ktorého členmi zo Slovenska sú mestá Komárno, Kolárovo a Hurbanovo a z Maďarska Komárom, Tata, Kisbér a Oroszlány. Cieľom zoskupenia je odstraňovanie diskriminácie tak, aby miestne subjekty mali rovnaké možnosti na oboch stranách hraníc.

Ďalším cieľom je umožniť, podporiť a posilniť hospodársku a spoločenskú súdržnosť cestou realizácie programov územnej spolupráce v spoločnom financovaní zo zdrojov Európskej únie a využívaním právnej subjektivity zoskupenia.