Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

FOTO: K obyvateľom zoo v Bojniciach pribudla vzácne roztomilé zviera

Bojnická zoologická záhrada má nový prívlastok - národná. Nové meno organizácie, ktoré patrí pod rezort životného prostredia, 1. júla 2017 slávnostne odhalil pri príležitosti podujatia Vítanie prázdnin minister životného prostredia László Sólymos. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Unikátne zviera patrí k málo preskúmaným druhom, mimo jej domoviny žije iba v dvoch zoologických záhradách sveta.

Bojnice 17. augusta (TASR) - Národná zoologická záhrada v Bojniciach získala do svojej kolekcie zvierat nandíniu africkú. Unikátne zviera patrí k málo preskúmaným druhom, mimo jej domoviny žije iba v dvoch zoologických záhradách sveta. Informovala hovorkyňa bojnickej záhrady Simona Kubičková.

"Zatiaľ máme v zoo jednu samicu, ktorá sa narodila minulý rok v malej zoo na predmestí Lomé, hlavného mesta západoafrickej krajiny Togo. Intenzívne pracujeme na dovoze ďalších zvierat, no zdá sa, že to nepôjde tak rýchlo, ako by sme chceli," vysvetlil zoológ Michal Sloviak.

Nandínia je drobná šelma príbuzná cibetkám a ženetkám. Vyznačuje sa pomerne štíhlym telom s dlhým chvostom a nenápadným sivohnedým sfarbením s tmavými škvrnami. Má viditeľne žiarivé oči tmavožltej farby. Obýva najmä tropické dažďové lesy na veľkom území západnej, strednej a východnej Afriky. Žije samotársky a skryto, aktívna býva prevažne v noci. Živí sa ovocnými plodmi, požiera aj rôzne kvety a listy, vtáčie vajcia, loví hmyz a drobné stavovce.

Do Národnej zoologickehj záhrady Bojnice pribudla roztomilá nandínia africká.
Foto: ZOO Bojnice - Michal Sloviak


"Je majster dokonalej kamufláže. To, ako neuveriteľne dokáže splynúť s prostredím, sme sa presvedčili aj u nás v zoo. Po vypustení do expozície sme ju nevedeli nájsť. Zrejme aj to bude jedným z hlavných dôvodov toho, prečo je taká vzácna. Hoci v skutočnosti patrí v niektorých oblastiach Afriky k najbežnejším nočným predátorom, stále uniká pozornosti a nedá sa povedať, že by patrila k detailne preskúmaným druhom," dodal Sloviak.