Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

K urnám prichádzajú aj Rusíni, volia napríklad v Nechválovej Polianke

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

V rusínskej obci zaznamenali počas predošlých volieb vysokú voličskú účasť blížiacu sa k hranici 100 percent.

Nechválova Polianka 5. marca (TASR) – Za svojich favoritov dnes hlasujú vo voľbách aj obyvatelia Nechválovej Polianky v Humenskom okrese. V rusínskej obci zaznamenali počas predošlých volieb vysokú voličskú účasť blížiacu sa k hranici 100 percent. Či to dnes dopadne podobne, bude známe po 22. hodine, keď tam uzavrú volebnú miestnosť a spočítajú všetky hlasy.

Vyšší záujem o voľby očakávajú v obci popoludní a k večeru. Miestna komisia sa na dnešok patrične pripravila. Vo volebnej miestnosti a pred ňou nechýbajú usmernenia pre hlasujúcich v slovenskom i v rusínskom jazyku. Pri urne znejú ľudové piesne, všade počuť rusínštinu.

Koncová dedinka na poľsko-slovenskom pohraničí patrí k najmenším v regióne. Má 85 obyvateľov, z ktorých má právo voliť 78 ľudí. V posledných rokoch počet miestnych neustále klesá. Mladí odchádzajú preč a novorodencov nepribúda. V obci v súčasnosti nemajú žiadne školopovinné dieťa. V predošlých voľbách tu evidovali 96 voličov.

Vekový priemer miestnych obyvateľov odhadol starosta Vladimír Megela na 65 rokov. Prial by si zlepšenie pomerov v obci. "Mladí odchádzajú za inými možnosťami. Blízko nie je žiadna fabrika. Obyvateľstvo je prestarnuté, hlavne využívaný je u nás Dom smútku," sťažuje sa starosta obce, ktorá funguje s malým rozpočtom. Prial by si pre ňu viac peňazí, ale aj kanalizáciu či vodovod.

"V každom druhom dome žije u nás starý človek. Mladí ich ponechávali a odišli do zahraničia. Priala by som si aby tu ostali a dozerali na nich," povedala 80-ročná Mária Kucková. V obci dnes odvolila medzi prvými po odchode z miestnej cerkvi. "Peniaze pomôžu, je preto treba, aby tu ľudia mali robotu," doplnila dôchodkyňa, ktorá si rada pripomína časy minulé. "Kedysi sa žilo ťažko, ale veselo bolo."

Do N. Polianky sa pred 40 rokmi vydala Anna Zvočová. Cení si okolitú prírodu a pokoj, ktorý obec ponúka. "Dobre sa mi tu žije, ale chcela by som aby sa do budúcna viac podporovali takéto odľahlé dediny. Chýbajú nám pracovné príležitosti, autobusy tu málo chodia, A pridala by som dôchodcom, lebo to čo niektorí poberajú je slabota," dodala Zvočová.


Prečítajte si VŠETKO O PARLAMENTNÝCH VOĽBÁCH a sledujte s nami VOĽBY ONLINE