Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Kalendár predstavuje príbehy zachránených predčasne narodených detí

Prezentácia kalendára neziskovej organizácie Novorodenec.sk v Košiciach 28. januára 2016. Na snímke zľava autor fotografií a odborný garant projektu prednosta Kliniky neonatológie LF UPJŠ a DFN v Košiciach Peter Krcho a hudobník Marián Čekovský počas krstu kalendára materským mliekom. Foto: TASR - František Iván

Kalendár neziskovej organizácie Novorodenec.sk vyšiel v náklade zhruba 600 kusov a je poskytovaný bezplatne v rámci komunikácie s verejnosťou.

Košice 28. januára (TASR) – Nevšedný kalendár, ktorý má upozorniť na potrebu podpory pri záchrane predčasne narodených detí, dnes uviedli do života v Košiciach. Obsahuje príbehy extrémne nezrelých novorodencov vrátane dvojčiat, trojčiat, ale aj štvorčiat s fotografiami tesne po ich príchode na svet a v súčasnosti, keď sú vo veku od dvoch do 23 rokov.

Kalendár symbolicky pokrstil umelým mliekom autor fotografií a prednosta kliniky neonatológie Lekárskej fakulty UPJŠ a Detskej fakultnej nemocnice (DFN) v Košiciach Peter Krcho a hudobník Marián Čekovský. Prítomné boli aj deti zachytené na fotografiách so svojimi rodičmi.



"Hlavný cieľ, ktorý sme chceli týmto kalendárom dosiahnuť, je to, aby si verejnosť uvedomila, že tieto deti tu sú a že my ako spoločnosť ich musíme poskytnúť čo najviac, pretože ony to veľmi potrebujú," povedal pre TASR Krcho. V kalendári ide podľa neho o deti, ktoré sa narodili predčasne, tesne po období, kedy sa ešte dajú alebo nedajú zachrániť. V opatere košického Perinatologického centra alebo kliniky neonatológie boli od roku 1992. "Bolo pre nás vždy obrovskou výzvou, aby sme sa pokúsili pre tie deti urobiť maximum. A ony boli natoľko silné, že sú tu, vyrástli, zaujali miesto v živote a teraz majú desať, 12 či 16 rokov," dodal.

Pre záchranu detí, ktoré prichádzajú na svet nevyvinuté, s veľmi nízkou pôrodnou hmotnosťou, je potrebné v nemocnici osobitné zabezpečenie so špeciálnym tímom a technickým vybavením.

Na krst kalendára v obchodnom centre prišla aj mamička Soňa Habasová, ktorej trojičky Ninka, Nikolas a Nelka sa narodili s hmotnosťou okolo 1100-1200 gramov, dnes majú šesť rokov. "Je úžasné, že takýto kalendár vôbec vznikol. Detičky, ktoré sa narodia veľmi maličké, potrebujú veľkú podporu, najmä finančnú, pretože starostlivosť o ne je neskutočne drahá a pritom veľmi dôležitá, aby vôbec mali šancu na prežitie," povedala pre TASR.

Kalendár neziskovej organizácie Novorodenec.sk vyšiel v náklade zhruba 600 kusov a je poskytovaný bezplatne v rámci komunikácie s verejnosťou.