Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

R. Kaliňák odovzdal primátorovi Turian nové symboly mesta

Na snímke vľavo zástupca primátora Roman Maťko, primátor Turian Miroslav Blahušiak a vpravo podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Turany boli mestom od roku 1396, kedy im mestské výsady udelil kráľ Žigmund.

Turany 22. januára (TASR) – Nové symboly a osvedčenie o vyhlásení obce Turany za mesto dnes odovzdal podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák primátorovi Turian Miroslavovi Blahušiakovi.

"Prerod obce na mesto nie je rýchly ani jednoduchý. Ale správanie predstaviteľov mesta a jednotlivých organizácií, ktoré v meste fungujú, dávno prekročili hranice Turian aj blízkeho okolia. A tak si myslím, že vymenovanie obce Turany na mesto prichádza v pravý čas. Verím, že je to aj určitým ocenením aktivity jeho obyvateľov," povedal Kaliňák.

Podľa Blahušiaka stihli od začiatku januára zmeniť základné veci - pečiatky, označenie úradu a oslovili inštitúcie, ktorým musia zmenu nahlásiť. "Mestský charakter sa musí do ľudí dostať. Musia to dokázať aj budúce generácie poslancov, primátorov. Lebo to nie je ako šibnúť čarovným prútikom. To je nový štart mesta a bude ho treba začať budovať ako mesto. To je vec dlhodobá a ocenia to až budúce generácie," zdôraznil primátor Turian.



Mestský erb sa podľa Ladislava Vrteľa z Heraldického registra Ministerstva vnútra SR nezmenil. "Zmena nastala vo vlajke, pretože podľa prijatej koncepcie vlajkovej tvorby majú všetky obce tri cípy, ale mestá majú iba dva cípy. Malo to vplyv aj na pečať mesta, kde už bude musieť byť napísané mesto Turany," doplnil Vrteľ.

Turany boli mestom od roku 1396, kedy im mestské výsady udelil kráľ Žigmund. Podobne ako mnoho ďalších mestečiek stratili aj Turany tento honor po zániku Rakúsko-Uhorska a vzniku Československej republiky. „Prvé kroky k získaniu statusu mesta urobilo tunajšie zastupiteľstvo v roku 2009. Očakávame, že aj v súvislosti s pripravovanou komunálnou reformou budeme ako mesto hrať významnejšiu úlohu v tomto našom malom regióne, očakávame zmenu urbanizmu a nové impulzy do rozvoja mestečka,“ dodal Blahušiak s tým, že Turany majú momentálne asi 4400 obyvateľov.