Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na kamerový systém Novákov dohliadajú zamestnanci chránenej dielne

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

Mesto Nováky momentálne disponuje jedným z najkvalitnejších a najmodernejších kamerových systémov v okrese Prievidza.

Nováky 15. januára (TASR) - Záznamy z kamerového systému v Novákoch už nesledujú príslušníci Mestskej polície (MsP) Nováky, ale zamestnanci chránenej dielne. Tá začala fungovať vlani začiatkom decembra, v súčasnosti v nej pracuje päť ľudí so zdravotným postihnutím. Informoval o tom prednosta Mestského úradu v Novákoch Milan Oršula.

"Procesu zriadenia chránenej dielne predchádzal úspech Novák v projekte, v ktorom mesto získalo dotáciu na rekonštrukciu kamerového systému. Vďaka tomu sa mohli zadovážiť nové kamery a zariadenie s nimi spojené i nový pult ovládania. Celkové náklady na rekonštrukciu boli 17.400 eur, z toho Nováky prispeli sumou 5400 eur," pripomenul Oršula.

Ako pokračoval, samospráva následne vytvorila chránenú dielňu, na ktorej vybavenie v podobe výpočtovej techniky, nábytku či elektroniky samospráva rovnako získala dotáciu. "Mesto momentálne v dielni zamestnáva piatich pracovníkov, ktorí sa striedajú v osemhodinových zmenách, pričom na ich mzdy získava dotácie z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny," ozrejmil.

Mesto Nováky, ako poznamenal náčelník tamojšej MsP Ján Krajčí, momentálne disponuje jedným z najkvalitnejších a najmodernejších kamerových systémov v okrese Prievidza. "Kvalitatívny posun je veľmi veľký. Nepretržitú prevádzku by malo pocítiť nielen mesto, ale aj občania na zvýšení ich bezpečnosti," skonštatoval.

Mestská polícia má momentálne k dispozícii sedem kamier, pričom ich monitoring prebieha v nepretržitom 24-hodinovom cykle. Doteraz kamery v meste slúžili na spätnú kontrolu, v prípade jej nutnosti. V kapacitných možnostiach mestskej polície totiž nebolo ich nepretržité sledovanie.