Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Kamerový systém v Hnúšti tento rok rozširovať nebudú

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Mestský kamerový systém v Hnúšti v súčasnosti pozostáva z 15 kamier, v meste nad ďalším rozširovaním neuvažujú.

Hnúšťa 27. januára (TASR) – Mestský kamerový systém v Hnúšti v súčasnosti pozostáva z 15 kamier, v meste nad ďalším rozširovaním neuvažujú. Podľa náčelníka mestskej polície (MsP) Milana Migaľu je hlavným dôvodom obmedzený počet pracovníkov chráneného pracoviska, ktorí by záznam z vyššieho počtu kamier nestíhali efektívne sledovať.

Kamerový systém v meste spustili v roku 2009 s ôsmimi kamerami, štyri z nich boli statické a štyri otočné. V tom čase kamery fungovali iba v automatickom režime bez priamej ľudskej obsluhy a príslušníci MsP vyhľadávali v záznamoch veci len sporadicky. Podľa náčelníka preto od začiatku plánovali zamestnať ľudí, ktorí by kamery obsluhovali a záznam z nich sledovali. „Cieľom bolo zvýšiť efektivitu systému, aby kamery nepôsobili len ako prvok situačnej prevencie, ale aby sme pomocou nich mohli delikvenciu aktívne vyhľadávať,“ zdôvodnil náčelník.

Pridať obsluhu kamerového systému sa v Hnúšti podarilo hneď nasledujúci rok. „V auguste 2010 sme za pomoci dotácie zo štátneho rozpočtu zriadili chránené pracovisko, kde našlo prácu päť zamestnancov so zníženou pracovnou spôsobilosťou,“ uviedol Migaľa. Ako doplnil, zamestnanci sa pre legislatívne ustanovenia prijímajú vždy na dva roky. „Momentálne beží tretí dvojročný cyklus, traja zamestnanci však na chránenom pracovisku pracujú od jeho počiatku,“ informoval náčelník.

S pridaním obsluhy kamerového systému majú na MsP len pozitívne skúsenosti. „Kým systém pracoval automaticky, ročne sme z neho zistili tak 30 až 40 vecí, hneď ako sa zabezpečila obsluha, tak počet zistení rapídne stúpol, v roku 2013 ich bolo až 1181,“ konkretizoval Migaľa. Podľa jeho slov majú kamery aj preukázateľný preventívny účinok a v lokalitách, kde sú nainštalované už dlhší čas, počet zistených porušení zákona klesá.

Prínos kamier snímajúcich verejné priestranstvá ocenil aj primátor Hnúšte Michal Bagačka. „Vďaka kamerovému systému sa podarilo zistiť a vyriešiť mnoho priestupkov a často záznam pomôže okrem mesta aj štátnej polícii,“ konštatoval. Podobne ako náčelník však o nových kamerách v najbližšom období neuvažuje. „Rozšírenie kamerového systému v budúcnosti zvážime v závislosti od vývoja kriminality v meste a prípadného nárastu trestnej činnosti,“ uviedol primátor.