Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Kampaň Za živé rieky sa začne na Slovensku skokom do rieky Slatina

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

V kampani nejde iba o symbolické gestá. Okrem plávania v riekach sa v týchto dňoch po celej Európe uskutočňujú konzultácie k návrhom vodných plánov.

Slatinka 12. júna (TASR) - Skokom do rieky Slatina v sobotu 13. júna o 20. h odštartuje v Slatinke pri Zvolene slovenská časť kampane Za živé rieky. Jej cieľom je upozorniť na potrebu ochrany vôd v Európe. Medzi účastníkmi tzv. BIG JUMP v Slatinke budú svadobčania aj predstavitelia slovenských mimovládnych organizácií. TASR o podujatí informovala Martina Paulíková zo Združenia Slatinka.

BIG JUMP je celoeurópska kampaň, počas ktorej ľudia v rôznych krajinách Európy skáču do "svojich" riek alebo v nich plávajú, aby symbolicky ukázali politikom a úradníkom, že chcú mať rieky čisté a živé. Tento rok by sa malo uskutočniť 500 lokálnych "skokov" do vody. Všetko vyvrcholí 12. júla Európskym dňom plávania v riekach (European River Swimming Day). Akcie koordinuje Európska riečna sieť.

V kampani nejde iba o symbolické gestá. Okrem plávania v riekach sa v týchto dňoch po celej Európe uskutočňujú konzultácie k návrhom vodných plánov. Tie spracúva každý štát podľa Rámcovej smernice o vode, ktorá je základom spoločnej európskej vodnej politiky. Jej prijatie iniciovali viaceré krajiny EÚ, ktoré už dlhšie bojujú s nedostatkom pitnej vody alebo riešia vážne problémy s jej znečistením.

"Na Slovensku smernica platí od roku 2004, zatiaľ sa uplatňovala iba formálne. Výsledkom je zhoršenie stavu viac ako 40 percent vodných útvarov za posledných šesť rokov a nedávne začatie formálneho konania Európskej komisie voči Slovensku za porušenie viacerých smerníc pri povoľovaní MVE na našich riekach," uviedla Paulíková.

Na Slovensku sa kampaň začne symbolicky v Slatinke. Rieka Slatina, ktorá cez dedinu preteká, je unikátnym stredohorským tokom so zachovalými brehovými porastmi. Viac ako 60 rokov je však ohrozená plánovanou priehradou. Ohlásený je BIG JUMP aj v Bratislave (20.6. o 11.00 h), pravdepodobne sa pridajú aj na miestach, ktoré sú ohrozené výstavbou MVE na Hrone.

Slovenská časť kampane sa uskutočňuje aj na podporu pripomienok k slovenského návrhu vodného plánu. Ten mimovládne organizácie považujú za formálny a nepoužiteľný, spracovaný bez účasti verejnosti. Preto žiadajú ministerstvo o jeho prepracovanie tak, aby neobsahoval nové priehrady, elektrárne a regulácie, ale opatrenia na dosiahnutie dobrého stavu vôd. Pripomienky možno podporiť do 22. júna 2015 na http://www.ekoforum.sk/peticia/vodny-plan.