Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Kampaň proti rakovine ponúka osvetu, šport aj kultúru

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V rámci bohatého programu celoslovenskej kampane sa 25.5 stretnú v priateľskej súťaži obyvatelia bratislavských mestských častí - Lamač a Vajnory a budú športovať.

Bratislava 24. mája (TASR) - Aj počas 14. ročníka kampane Na kolesách proti rakovine budú jej organizátori - Nadácia Výskum rakoviny a občianske združenie Ars ante portas spolu s partnermi šíriť osvetu o výskume, prevencii, liečbe rakoviny a zdravom životnom štýle.

Kampaň odštartovalo v nedeľu (22.5.) večer v Bratislave vystúpenie 70-členného speváckeho zboru Spievajúci kadeti z Texas A&M University v USA, ktoré malo u návštevníkov veľký ohlas. Súčasťou koncertu bola verejná zbierka v rámci kampane Na kolesách proti rakovine. Výťažok z nej je určený na zakúpenie Systému na produkciu ultračistej vody pre náročné kritické laboratórne aplikácie ako sú genomika, proteomika, molekulárna biológia a Identifikačného systému nádorových vzoriek a zariadení s využitím 1D a 2D kódov. Ďalšie zaujímavé podujatia kampane sa uskutočnia počas tohto týždňa v dňoch 25., 27. a 28. mája.

V máji tohto roku sa Kampaň Na kolesách proti rakovine zapojila do medzinárodných pohybových aktivít (Move Week) a Svetového dňa výziev (World Challenge Day).

V rámci Svetového dňa výziev sa už v stredu (25.5.) stretnú v priateľskej súťaži obyvatelia mestských častí Bratislava-Lamač a Bratislava-Vajnory. Úlohou organizátorov je zaregistrovať všetkých účastníkov, ktorí splnia podmienky aspoň 15-minútových športových aktivít na najrôznejších kolieskových zariadeniach ako sú bicykle, kolobežky, trojkolky, skejtbordy, odrážadlá, korčule a iné, prípadne aj ďalších športových aktivít. Najneskôr do 20.00 h majú zosumarizovať počet aktívnych účastníkov a výnos zbierky pre Nadáciu Výskum rakoviny.

V zábavnom programe vystúpia napríklad bubnová show CAMPANA BATUCADA a slovenský Bocelli, nevidiaci spevák Maroš Bango v Lamači, či skupina KENNY a BRATRANCI, Igor Hraško a Podobenka, Roman Pomajbo vo Vajnoroch. Účinkovať budú aj žiaci miestnych škôl obidvoch mestských častí. Zvučku bratislavského podujatia zložil majster Igor Bázlik a zvukový majster Martin Činovský.

Počas Týždňa v pohybe (Move Week) sa kampaň Na kolesách proti rakovine dostane aj do iných častí Bratislavy a do Dunajskej Lužnej.

V piatok (27.5.) sa uskutoční mimoriadna štartovacia jazda sezóny Bratislava-inline. Od 20.00 h bude na oddychovej zóne medzi nákupným centrom Aupark a Sadom Janka Kráľa vystupovať Robo Šimko&Massriot a o 21.00 sa vydajú inlajnisti na jazdu po petržalskej trase. Aj tu sa bude konať zbierka pre Nadáciu Výskum rakoviny.

V sobotu (28.5.) v Dunajskej Lužnej odštartuje symbolická jazda proti rakovine v Parku Milana Rastislava Štefánika s cieľom na ihrisku Jama. Tam bude na účastníkov čakať bohatý interaktívny program v rámci Dňa rodiny. Vystúpi čerstvý jubilant Zdeno Sychra, dychová hudba Lužanka a folklórny súbor Prvosienka. Cieľom je vytvoriť novú tradíciu oslavy rodiny spolu s charitatívnym zámerom na podporu boja proti zákernej chorobe.

Kampaň na Kolesách proti rakovine sa bude v ďalších mesiacoch realizovať aj na iných miestach - v Trenčianskych Stankovciach (25. júna), v Smoleniciach (21. augusta), v Michale nad Žitavou (27. augusta), v Hnúšti (2. septembra), v Považskom Chlmci (3. septembra), vo Východnej (10. septembra). Záverečné podujatie bude v Bratislave v druhej polovici septembra.

Informácie poskytol Ján Juráš, manažér Nadácie Výskum rakoviny.