Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Kandidát na šéfa kraja I. Kašper prešiel už dve tretiny z 516 obcí

Na snímke uprostred kandidát na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Igor Kašper, bývalý primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola (vľavo) a starosta obce Valaská Daniel Gelien (vpravo) počas tlačovej konferencie v Banskej Bystrici 28. júna 2017. Foto: TASR - Branislav Račko

V BBSK sa chystá o post šéfa kraja zabojovať aj ďalších šesť kandidátov.

Banská Bystrica 28. júna (TASR) – Transparentný úrad, zamestnanosť v menej rozvinutých okresoch či pol milióna eur každoročne pre obce Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) - to sú nosné body programu, s ktorými ide do tohtoročných volieb do vyšších územných celkov (VÚC) nestranícky kandidát na predsedu BBSK Igor Kašper. Informoval o tom dnes na tlačovej besede v Banskej Bystrici.

"Budem zverejňovať každé jedno moje stretnutie na Úrade BBSK, verejnosť sa dozvie, s kým som sa stretol, o čom sme sa rozprávali a aký je výsledok rokovania. Inšpiroval ma v tomto starosta Trnavej Hory," konštatoval Kašper a dal sľub, že prejde všetkých 516 obcí v kraji. Za sebou má už dve tretiny, čo mu trvalo asi desať mesiacov.

"Nedávno som navštívil obec Gemer v okrese Revúca. Starosta sa rozhodol, že nebude čakať len na pomoc zvonku, ale že si skúsia pomôcť sami. Zamestnal v obci 40 ľudí, zaviedol obecný podnik. Opravili vlastnými silami miestny kaštieľ, neskôr v ňom vybudovali denný stacionár pre seniorov. Budujú zbrojnicu, začínajú projekt výroby cestovín a na 25 hektároch pôdy plánujú pestovať plodiny. Výsledkom tohto všetkého je to, že dal prácu dlhodobo nezamestnaným. Rómov zapojil do diania v obci, nemajú problém s kriminalitou. Dá sa to," zdôraznil Kašper.

Ako v súvislosti s peniazmi pre obce dodal: "Dnes to funguje tak, že každý poslanec má svoj balík peňazí, ktorý rozdeľuje podľa svojho uváženia do obcí, občianskym združeniam, neziskovým organizáciám. Takto sa každý rok minie približne pol milióna eur. Tento balík by som rovnomerne rozdelil medzi obce. Pre každú 1000 eur ročne. Bude na nich, či si ich prejedia na guláši, obnovia detské ihrisko, alebo urobia pár lavičiek."

Na tlačovú besedu dnes Kašpera prišli podporiť starostovia a kandidáti na poslancov do krajského parlamentu, ako Daniel Dunčko, primátor mesta Sliač, Peter Gogola, poslanec VÚC, exprimátor Banskej Bystrice, Miroslav Ostrihoň, starosta Hronseku, Michal Vráb, starosta Podkoníc, Daniel Gelien, starosta obce Slaská a poslanec VÚC, rovnako ako kolega z VÚC, primár anestéziológie a intenzívnej medicíny Ladislav Kukolík, zástupca primátora v Žiari nad Hronom, či Juraj Uhrin, starosta Valaskej.

Voľby do VÚC vyhlásil predseda Národnej rady SR Andrej Danko na 4. novembra tohto roka.

V BBSK sa chystá o post šéfa kraja zabojovať okrem konateľa súkromnej firmy a poslanca mestského parlamentu spod Urpína Igora Kašpera aj politológ, poslanec NR SR za stranu Sloboda a Solidarita, poslanec Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Banskej Bystrici Martin Klus, ktorého po dnešku oficiálne podporujú aj OĽaNO, NOVA, KDH a OKS, ďalej historik, generálny riaditeľ Múzea SNP a mestský poslanec Stanislav Mičev, podnikateľ Ján Lunter, predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni, exprimátor a niekdajší prezident Konfederácie odborových zväzov Ivan Saktor a prednosta Mestského úradu v Brezne, právnik Martin Juhaniak. Súčasný šéf kraja Marian Kotleba, poslanec NR SR za ĽSNS, zatiaľ svoju oficiálnu kandidatúru neoznámil.