Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Kaplnka obalená jedľovou kôrou púta pozornosť veriacich i turistov

Dolná Bzová - miestna časť obce Podkriváň v okrese Detva, skrýva v lese nad horárňou nevšednú atrakciu. Je ňou viac ako storočná drevená kaplnka (na snímke), obalená kôrou z jedlí Foto: TASR/Jozef Poliak

Podobnú kaplnku vybudovali vlani aj v lesníckom skanzene vo Vydrove pri Čiernom Balogu. Je vernou kópiou práve kaplnky v Dolnej Bzovej.

Podkriváň/Dolná Bzová 17. júla (TASR) - Dolná Bzová - miestna časť obce Podkriváň v okrese Detva, skrýva v lese nad horárňou nevšednú atrakciu. Je ňou viac ako storočná drevená kaplnka, obalená kôrou z jedlí.

Tento unikát dal na prelome 19. a 20. storočia postaviť gróf Štefan Zichy, ktorý mal panstvo v neďalekom Divíne. Do lesov v Bzovej chodil poľovať a tamojší kraj si veľmi obľúbil. Po dobudovaní kaplnky sa v nej vraj často zdržiaval.

Podľa starostu Podkriváňa Jána Malatinca, kaplnka je zasvätená Nanebovzatiu Panny Márie. Počas roka, no najmä v lete ju často navštevujú veriaci a turisti. Raz do roka sa v nej koná aj omša.

Foto: TASR/Jozef Poliak
Veriaci ju desaťročia udržujú v zachovalom stave nátermi, ktoré obsahujú včelí vosk. Za viac ako sto rokov sa jej vzhľad výrazne nezmenil, len v 80. rokoch uplynulého storočia vymenili drevenú deravú strechu za plechovú. Pred desiatimi rokmi dokonca odolala silnej veternej smršti.

Podobnú kaplnku vybudovali vlani aj v lesníckom skanzene vo Vydrove pri Čiernom Balogu. Je vernou kópiou práve kaplnky v Dolnej Bzovej.