Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Regióny

Skončil sa všeobecný zákaz lovu rýb, začala sa kaprová sezóna

Ulovený kapor Foto: TASR/Oliver Ondráš

Oddnes si môžu prísť na svoje milovníci kaprovej rybačky na všetkých slovenských priehradách a veľkých vodných nádržiach Slovenského rybárskeho zväzu.

Žilina 1. júna (TASR) – Dnes o štvrtej hodine ráno sa oficiálne skončil všeobecný zákaz lovu rýb na slovenských priehradách i vodných nádržiach a začala sa sezóna lovu našej najobľúbenejšej ryby – kapra rybničného. Čulým ruchom tak už od skorého rána ožili všetky slovenské priehrady, na ktorých neplatila výnimka Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Ako TASR informoval tajomník Rady Slovenského rybárskeho zväzu Ferdinand Baláž, lov kapra bol na základe výnimky MŽP SR povolený na mnohých miestnych rybárskych revíroch už od 15. mája. Od 1. do 15. mája si na svojich revíroch mohli rybárske organizácie usporiadať preteky. "Oddnes si môžu prísť na svoje milovníci kaprovej rybačky na všetkých slovenských priehradách a veľkých vodných nádržiach Slovenského rybárskeho zväzu ako Oravská priehrada, Liptovská Mara, Domaša, Kráľová, Nosická priehrada a mnohých ďalších," pripomenul Baláž.



Dnes ráno neskončil len všeobecný zákaz lovu rýb, ale aj individuálna ochrana niektorých obľúbených druhov rýb. Okrem kapra si tak môžu rybári privlastniť i pleskáča vysokého, podustvu severnú, jalca tmavého i maloústeho, nosáľa sťahovavého, boleňa dravého a milovníci rybolovu na lipňových a pstruhových revíroch aj lipňa tymianového. Ešte dva týždne si budú musieť počkať vyznávači lovu dravcov. Lov šťuky severnej, zubáča veľkoústeho a sumca veľkého je na slovenských revíroch povolený až od 16. júna. Tradične najdlhšie hájenou rybou je kráľovná našich vôd hlavátka podunajská, ktorej lov je povolený na základe špeciálneho povolenia od 1. novembra do 31. decembra.

Dnes sa začala rybačka na Zemplínskej šírave