Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Kardinál Korec leží v kritickom stave v nemocnici

Ján Chryzostom kardinál Korec Foto: TASR/Henrich Mišovič

Kardinála Korca hospitalizovali v nitrianskej nemocnici v stredu 13. júna dopoludnia.

Nitra 14. júna (TASR) – Kardinál Ján Chryzostom Korec (88 rokov) je hospitalizovaný vo Fakultnej nemocnici v Nitre. Jeho stav je stabilizovaný, no kritický, informovala námestníčka riaditeľa nemocnice Alena Ďurišová. Kardinála Korca hospitalizovali v nitrianskej nemocnici v stredu 13. júna dopoludnia.

„Priviezli ho v ťažkom septickom šoku, prasklo mu slepé črevo, má ťažký zápal pobrušnice. Okamžite sme ho operovali,“ informovala Ďurišová. Kardinálovi zlyhávajú základné vitálne funkcie, je napojený na prístroje.

Kardinál a emeritný rímskokatolícky biskup nitrianskej diecézy Mons. Ján Chryzostom Korec sa narodil 22. januára 1924 v Bošanoch. V roku 1939 vstúpil do Spoločnosti Ježišovej. Do roku 1950 študoval filozofiu a teológiu na viacerých miestach.

korecTajnú kňazskú vysviacku prijal 1. októbra 1950 a odišiel do civilného života. O rok neskôr, 24. augusta 1951, ho biskup Pavol Hnilica tajne vysvätil na biskupa. Do roku 1960 pracoval ako robotník a tajne vykonával biskupskú službu. Neskôr ho odsúdili na 12 rokov za vlastizradu. Po prepustení sa opäť zapojil do náboženského života. Pracoval ako robotník, naposledy ako opravár výťahov.  V roku 1990 pôsobil ako rektor Kňazského seminára v Bratislave. V tom istom roku bol menovaný za nitrianskeho diecézneho biskupa, v roku 1991 za kardinála.