Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

Kardiocenturm v košickej Šaci odmieta spochybňovanie kategorizácie

Na snímke zľava generálny riaditeľ kardiocentra profesor František Sabol, predseda predstavenstva Agel a Agel sk Michal Pišoja, medicínsky riaditeľ pre chirurgické odbory Ján Luczy a medicínsky riaditeľ pre internistické odbory Anton Farkaš počas tlačovej konferencie kardiocentra Agel Košice - Šaca na tému Starostlivosť o pacientov so srdcovo-cievnymi ochoreniami, mortalita na srdcovo - cievne ochorenia, rozmiestnenie srdcovo - cievnych ústavov na Slovensku, reakcia na spochybňovanie zaradenia kardiocentra do štvrtej úrovne v rámci OSN. Košice - Šaca, 29. januára 2024. Foto: TASR – František Iván

Od spustenia kardiocentra koncom roka 2022 sa v ňom liečilo vyše 16.000 pacientov a vykonalo takmer 3000 operačných výkonov.

Košice 29. januára (TASR) - Kardiocentrum Agel v košickej Šaci odmieta spochybňovanie potreby jeho zaradenia v rámci kategorizácie nemocníc. Pripomína, že má dva roky na obhájenie podmienečného zaradenia. Jeho vedenie to uviedlo na pondelkovej tlačovej konferencii v reakcii na kritiku tohto kroku.

"Robíme všetky zákroky a výkony, ktoré robia špecializované kardiovaskulárne ústavy - okrem detskej kardiochirurgie a transplantácie srdca," povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ kardiocentra František Sabol s tým, že tu pracuje 261 ľudí, z toho 62 lekárov. Od spustenia kardiocentra koncom roka 2022 sa v ňom liečilo vyše 16.000 pacientov a vykonalo takmer 3000 operačných výkonov. Od júla 2023 má štatút špecializovanej nemocnice.

Pripomenul, že Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR ani žiadna kontrola nespochybnila materiálno-technické podmienky či personálne obsadenie. "Jediná vec, ktorá bola spochybnená, je spádovosť, čo nie je tak, pretože sme partnerskou nemocnicou hlavnej nemocnice, ktorou je Univerzitná nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice. Všetky veci, ktoré sa točia okolo podania, nie sú založené na pravde," dodal.



Podľa neho je dostupnosť špecializovanej zdravotnej starostlivosti pre obyvateľov regiónov Gemera, Novohradu a Košíc-okolia nedostatočná, pričom z hľadiska sociálneho postavenia a zdravotného stavu patria k najohrozenejším v rámci celého Slovenska.

Opoziční poslanci v polovici januára podali podnet na Generálnu prokuratúru SR pre rozhodnutie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) o zaradení nemocnice Bory a Kardiocentra Agel do vyššej kategórie nemocníc, ktoré podľa nich nespĺňajú zákonom predpísané kritéria. Ministerka vtedy reagovala, že sa o tom rozhodlo na základe odporúčaní Rady pre tvorbu siete kategorizovaných nemocníc.