Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Karlova Ves udelila pokutu za nelegálne reklamné stavby

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Samospráva postupne nariadi vlastníkom všetkých nelegálnych bilbordov, ktorí nesplnili zákonom stanovené podmienky, aby ich odstránili.

Bratislava 8. februára (TASR) – Do boja s nelegálnymi reklamnými stavbami sa pustila bratislavská mestská časť Karlova Ves. Za prvých desať kusov udelila jednej z reklamných spoločností pokutu vo výške 2500 eur. Sankcie však hrozia viacerým spoločnostiam, ktoré postavili v mestskej časti svoje reklamné stavby bez platného povolenia.

Na výzvu Karlovej Vsi zareagovala podľa hovorcu mestskej časti Branislava Heldesa jedna spoločnosť, ktorá odstránila svoje tri bilbordy v areáli Základnej školy Alexandra Dubčeka na Majerníkovej ulici. "Existencia reklamných plôch je v areáloch škôl a škôlok pre Karlovu Ves neprípustná," uviedol Heldes.

Samospráva postupne nariadi vlastníkom všetkých nelegálnych bilbordov, ktorí nesplnili zákonom stanovené podmienky, aby ich odstránili. "Náklady na odstránenie zaplatí vlastník reklamnej stavby. Nelegálne reklamné stavby musí zlikvidovať v celom rozsahu, vrátane základov," priblížila starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová. Mestská časť aktuálne rozhoduje o pokutách pre vlastníkov ďalších 120 nelegálnych bilbordov. Časť z nich stojí na mestských pozemkoch, preto Karlova Ves víta zámer primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala regulovať množstvo reklamných stavieb na území mesta.

Pri udeľovaní pokút postupuje mestská časť podľa stavebného zákona, ktorý stanovuje pevnú sadzbu pokút za nelegálnu reklamnú stavbu podľa jej rozmeru. "Ak má informačnú plochu menej ako tri metre štvorcové, samospráva udelí reklamnej spoločnosti pokutu vo výške 150 eur. Pri informačnej ploche od troch do 20 metrov štvorcových sankciu 250 eur. Pri rozlohe reklamnej stavby s informačnou plochou nad 20 metrov štvorcových je sankcia 450 eur," spresnil Heldes s tým, že udeľovanie pokút zo strany Karlovej Vsi nie je cieľom, ale jedným z krokov v boji s nelegálnymi reklamnými stavbami.