Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Karlova Ves zistila, koľko emisií skleníkových plynov vyprodukuje

Karlova ves Foto: TASR/Erik Máder

Najviac skleníkových plynov sa vytvára pri spotrebe tepla a zemného plynu.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Samospráva mestskej časti Bratislava - Karlova Ves vypustí svojimi aktivitami do ovzdušia ročne viac ako 2100 ton skleníkových plynov. Vyplýva to z merania v rámci iniciatívy "Sledujeme/Snižujeme CO2, ktoré si Karlova Ves nechala vyhodnotiť ako vôbec prvá slovenská samospráva."

"Miestny úrad Karlova Ves vyprodukuje spomínaný počet emisií skleníkových plynov svojou činnosťou vo vonkajšom prostredí pri údržbe zelene a komunikácií a takisto v budovách, ktoré vlastní alebo spravuje," informovala Zuzana Hudeková, projektová manažérka projektu PERFECT, ktorý sa venuje tvorbe a ochrane zelene a ktorého súčasťou je aj iniciatíva "Sledujeme/Snižujeme CO2."

Hudeková pripomenula, že najviac skleníkových plynov sa vytvára pri spotrebe tepla a zemného plynu. Podľa meraní je to spolu takmer 88 percent z celkovej uhlíkovej stopy. „Za zmienku stojí, že na celkovej výške uhlíkovej stopy sa podieľa skoro jednou štvrtinou prevádzka ZŠ A. Dubčeka na Majerníkovej 62 s uhlíkovou stopou 539,2 tony CO2," priblížila Hudeková.

Ku zníženiu tvorby skleníkových plynov môže prispieť aj zníženie energetickej náročnosti v budovách mestskej časti. "Aj tento výpočet preto podnietil miestny úrad k príprave návrhu nového projektu zameraného na zníženie vysokých nákladov na prevádzku budov, ktoré má Karlova Ves v správe," informoval hovorca Karlovej Vsi Branislav Heldes.