Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Karpatská nadácia pomáha ľuďom so znevýhodnením uplatniť sa v IT

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

KN od roku 1994 poskytuje finančnú podporu, vzdelávanie a poradenstvo pre aktívnych ľudí a neziskové organizácie na východnom Slovensku


Košice 13. augusta (TASR) - Karpatská nadácia (KN) v Košiciach realizuje projekt ITpre všetkých, ktorého cieľom je podporiť integráciu ľudí so sociálnym alebo telesným znevýhodnením do práce pre IT sektor. Pomôcť má i zamestnávateľom, ktorí chcú zamestnávať takýchto ľudí, v tom, ako majú postupovať.

"Spomedzi našich spolupracovníkov sme vybrali organizácie, ktoré sa takýmto ľuďom venujú. Spravili sme nábor, vybrali sme skupinu približne 15 ľudí, ktorí majú záujem skúsiť pracovať pre takúto sféru. Spravili sme pre nich interaktívny tréning, ktorý sa volá Trampolína. Robíme ho už dlhé roky, ale tento rok ho robíme práve pre túto skupinu," uviedla pre TASR programová manažérka KN Barbara Kollárová.

Ako vysvetlila, Trampolína je interaktívny tréning pre mladých ľudí, ktorí majú znevýhodnenie a potrebujú sa odraziť na pracovný trh. Momentálne je projekt vo fáze prípravy tréningového centra, ktoré bude zabezpečovať istá spoločnosť z IT sektora v Košiciach.

"Vybratí účastníci, u ktorých sa ukázalo, že majú potenciál pre prácu v IT, absolvujú šesťmesačný tréning v tejto spoločnosti, kde sa im budú tréneri individuálne venovať. Vypracujú pre nich tréningový plán a budú posilňovať ich slabé stránky, ktoré potrebujú na to, aby sa dokázali umiestniť na niektorej pracovnej pozícii," vysvetlila Kollárová.

IT spoločnosti v Košiciach sa snažia podľa jej slov vychádzať v ústrety všetkým, napríklad bezbariérovými priestormi. "Počas projektu však zisťujeme, ktoré sú tie ďalšie bariéry. Aj také pracovné miesto v kancelárii musí spĺňať určité štandardy na to, aby tam mohol, povedzme, pracovať človek, ktorý je na vozíčku. Musí tam byť väčší priestor medzi stolmi, iná stolička, aby sa mohol otočiť," povedala programová manažérka KN.

Ako tvrdí, okrem toho, že pomáhajú ľuďom s hendikepom, pomáhajú aj zamestnávateľom. "Výsledkom tohto projektu by mal byť návod alebo model, že čo všetko musia zamestnávatelia, ktorí by chceli zamestnávať ľudí so znevýhodnením, urobiť pre to, aby to bolo vôbec možné," vysvetlila. Projektom podľa Kollárovej takpovediac otvorili dvere ľuďom so znevýhodnením pri snahe o nájdenie si práce.

"Veľmi často sa im stáva, že ani nie sú pozvaní na úvodný pohovor alebo automaticky ich zamestnávatelia nepozývajú do ďalšieho kola. Práve to je to, čím im chceme pomôcť, že nemusia túto prvú bariéru prekonávať, ale dostanú sa akoby o stupeň vyššie. Chceme pomôcť ukázať aj tým zamestnávateľom, že aj takíto zamestnanci im prinášajú hodnotu, možno až takú tú pridanú hodnotu, o ktorej ešte nevedia,"
dodala Kollárová s tým, že projekt potrvá do júla budúceho roka.

KN od roku 1994 poskytuje finančnú podporu, vzdelávanie a poradenstvo pre aktívnych ľudí a neziskové organizácie na východnom Slovensku. Počas svojej existencie podporila stovky projektov sumou viac ako 2,1 milióna eur.