Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Karpatská nadácia ponúka granty pre organizácie na pomoc utečencom

Na archívnej snímke z 22. marca 2022 deti utečencov utekajúcich pred vojenským konfliktom na Ukrajine ležia na lehátkach v provizórnom utečeneckom centre v nemeckom meste Bad Kreuznach. Foto: TASR/AP

V prvom kole nadácia podporila už sedem organizácií.

Košice 25. marca (TASR) – Karpatská nadácia otvorila grantovú výzvu Máme radi Ukrajinu s aktuálnou sumou 200.000 eur. Peniaze prerozdelí medzi organizácie, ktoré pomáhajú utečencom na východe Slovenska. Osobitný zreteľ dostanú organizácie pracujúce s rómskymi utečencami a s témou obchodovania s ľuďmi, informovala nadácia.

Grantová výzva je otvorená po dobu trvania krízovej situácie v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine, respektíve do vyčerpania určených finančných prostriedkov. Žiadosti budú hodnotené na týždennej báze.

"Cieľom výzvy je veľmi jednoduchým a rýchlym spôsobom poskytnúť financie mimovládkam, neziskovkám, miestnym samosprávam a školám. Tieto prostriedky využijú na humanitárnu alebo rozvojovú pomoc pre utečencov z Ukrajiny. Jednotlivé iniciatívy podporíme sumou do výšky 5000 eur," uviedla riaditeľka Karpatskej nadácie Laura Dittel.

V prvom kole nadácia podporila sedem organizácií - Prešovské dobrovoľnícke centrum, Občianske združenie (OZ) Barlička, ETP Slovensko, OZ Pre človeka, košická Základná škola Kežmarská, OZ Gaštanový koník a Cirkevná škola v prírode, ktoré prišli s dôležitými iniciatívami na pomoc utečencom, ale na ich realizáciu nemali financie.

Suma 200.000 eur pochádza zKrízového fondu Karpatskej nadácie. Základ tvorí suma od firemných partnerov, zahraničných partnerských nadácií azo zbierky Kto pomôže Ukrajine?, ktorú iniciovalo Donio Slovensko. Ďalšie finančné prostriedky prichádzajú z darcovskej výzvy Karpatskej nadácieMáme radi Ukrajinu a od filantropov na Slovensku aj v zahraničí. Suma vo fonde sa tak postupne navyšuje.