Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Karpatská nadácia vyhlásila verejnú zbierku na pomoc Krásnej Hôrke

Foto: TASR/František Iván

O výške vyzbieraných peňazí bude nadácia informovať na svojom webe.

Košice 22. marca (TASR) - Verejnú zbierku na obnovu požiarom zničeného hradu Krásna Hôrka vyhlásila dnes Karpatská nadácia (KN), ktorá už roky pomáha rôznymi projektmi východnému Slovensku. Získané peniaze chce použiť na práce spojené s úpravou, opravou, rekonštrukciou interiéru hradu a zbierkových predmetov. O výške vyzbieraných peňazí bude nadácia informovať na svojom webe.

"Reagujeme na požiadavky regiónu, Karpatská nadácia bola oslovená, aby vyhlásila túto zbierku," uviedla dnes na tlačovej konferencii riaditeľka Karpatskej nadácie Laura Dittel.

Dodala, že KN je problému najbližšie. Je nezávislou mimovládnou organizáciou so 17-ročnou tradíciou podpory verejne prospešných aktivít neziskových organizácií a samospráv. Nadácia sa angažuje za ochranu karpatského kultúrneho dedičstva.

Zbierka bude transparentná. "Požiadali sme ministerstvo vnútra o zaregistrovanie legálnej zbierky, rozhodnutie je účinné od tohto týždňa," povedala Dittel. Nadácia plánuje oslovovať ľudí a inštitúcie najmä prostredníctvom internetu. Dittel informovala, že hradu pomôže aj 300 dobrovoľníkov, ide o partnera nadácie.

Verejnosť môže podporiť hrad darom - ľubovoľnou finančnou čiastkou na samostatný účet Karpatskej nadácie na účet 2924872414/100 alebo SMS správou na číslo 877 s textom DMS KRASNAHORKA. Cena SMS je jedno euro.

Stredoveký hrad Krásna Hôrka spustošil rozsiahly požiar v sobotu 10. marca. Plamene zničili strechu celého hradu a časť zariadenia. Zachrániť sa podarilo asi 90 percent muzeálnych zbierok.