Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Karpatský rozvojový inštitút vydal príručku o klimatických zmenách

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Do publikácie autorsky prispelo 18 popredných slovenských odborníkov z univerzitného prostredia a špecializovaných inštitúcií. Príručka je prvou tohto druhu na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách.

Košice 2. augusta (TASR) - V týchto dňoch Karpatský rozvojový inštitút (KRI) v Košiciach  dokončil a začal distribuovať publikáciu s názvom Klimatická zmena – výzva pre lokálny rozvoj na Slovensku, určenú hlavne samosprávam miest, ale aj ostatnej verejnej správe a organizáciám, ktoré musia, či budú musieť reagovať na dopady zmeny klímy na lokálnej úrovni.

Podľa projektového manažéra KRI Ladislava Hegyiho je to najmä preto, aby chránili zdravie a majetky občanov, ale aj aby plánovali a manažovali rozvoj územia takým spôsobom, ktorý počíta napríklad s častejším výskytom intenzívnejších vĺn horúčav, zvýšením častosti a intenzity prívalových zrážok, či predĺžením období sucha, a súčasne aby realizovali také aktivity, ktoré zmierňujú ich dopad.

Prvá svojho druhu
„Samosprávy miest v SR sú doposiaľ v problematike reakcie na zmenu klímy, až na malé výnimky, pomerne nečinné. Naopak nezriedka sa môžeme stretnúť s ich rozhodnutiami, ktoré v tejto oblasti buď zvyšujú zraniteľnosť územia na dopady zmeny klímy, alebo zväčšujú príspevok k nej,“ povedal Hegyi. Hlavnou príčinou ich nedostatočnej činnosti a často nekorektného rozhodovania samospráv je podľa neho nedostatok vedomostí o hrozbách, ktoré prináša zmena klímy pre dané územie a o tom, ako tieto hrozby zmierňovať či čeliť im. „Z tohto dôvodu považujem vytvorenie tejto príručky za veľmi potrebné, pretože poskytuje, užívateľský zrozumiteľnou formou, podrobné praktické informácie o tom ako zmierňovať príspevok človeka k zmene klímy, a  ako sa adaptovať na jej dopady na lokálnej úrovni tak, aby bol rozvoj územia čo najmenej limitovaný, resp. aby tieto aktivity priniesli nové rozvojové impulzy“ uviedol Andrej Šteiner, jeden z hlavných autorov publikácie a riaditeľ KRI.

Do publikácie autorsky prispelo 18 popredných slovenských odborníkov z univerzitného prostredia, zo špecializovaných inštitúcií a samosprávy. Príručka KRI je prvou tohto druhu nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách.