Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Kaštieľ v Ostrej Lúke obec stále nezískala

Kaštieľ Ostrá Lúka Foto: TASR

Na jeho kúpu si obec vzala úver. V súčasnej finančnej situácii však bude zvažovať aj jeho ďalší prenájom.

Ostrá Lúka 15. októbra (TASR) - Známy kaštieľ v Ostrej Lúke v okrese Zvolen, ktorý kedysi kvôli svojej priateľke Adele Ostroluckej navštevoval aj Ľudovít Štúr, kúpila od štátu tamojšia obec. Aj keď peniaze na účet Ministerstva vnútra SR zložili ešte v apríli, doteraz čaká na vklad do katastra.

"Ako nás informovali, ministerstvo stále nedodalo na kataster určité dokumenty, bez ktorých nie je možné zápis uskutočniť," povedal TASR starosta Juraj Jelok.

Obec sa rozhodla kúpiť kaštieľ po tom, ako v prvých dvoch kolách ponuky na predaj na výzvu Ministerstva vnútra (MV) SR nikto nezareagoval. S MV SR a následne aj ministerstvom financií sa dohodli na všeobecne akceptovateľných podmienkach.

Samospráva si pri tom na kúpu kaštieľa zobrala úver, ktorý už musí splácať. "Keďže sme sa dohodli, že budeme kaštieľ využívať na verejne prospešné služby po dobu piatich rokov, pôvodne zverejnená znalecká cena klesla na 20 percent, čo je približne 52.000 eur," uviedol Jelok.

Pre obec so 75-tisícovým rozpočtom bola síce aj táto cena privysoká, o kaštieľ so zaujímavou históriu však nechceli prísť. Vedenie obce v súčasnej neľahkej dobe ale rozmýšľa, že kaštieľ prenajme podnikateľskému subjektu. Z prenájmu by potom mohli splácať aj úver.

Strecha je v havarijnom stave

V kaštieli zo 17. storočia sídlil niekoľko desaťročí, až do roku 2005, okresný archív. Objekt bol však už v tom čase poškodený, porušená bola najmä jeho strecha a do miestností, kde boli uložené vzácne dokumenty zatekalo. Archív preto v tom istom roku presťahovali do zrekonštruovaných priestorov bývalej práčovne na sídlisku Podborová vo Zvolene. Kaštieľ, ktorý je kultúrnou pamiatkou, je odvtedy prázdny.

Minulý rok boli v objekte aj pracovníci Pamiatkového úradu, ktorí konštatovali havarijný stav strechy s potrebou rekonštrukcie. Obec na to ale zatiaľ peniaze nemá, na jar a v lete aspoň kosili náletovú zeleň a postarali sa o bežnú údržbu.

Starosta i zástupcovia obecnej samosprávy by chceli v časti kaštieľa vytvoriť pamätnú izbu Adely Ostroluckej, ale napríklad aj knižnicu, či obradnú sieň. Veria, že na tento účel sa im podarí získať peniaze zo štátnych či európskych fondov a objekt tak bude po celý rok využitý.

Investori nemali záujem

Kaštieľ ponúkalo MV SR na predaj prvý raz už predvlani v lete za asi 260.000 eur, nikto sa ale neprihlásil. Po čase zverejnili novú výzvu, s rovnakými podmienkami s tým, že objekt najprv ponúknu samosprávnemu kraju a obci a tiež súkromnému spolumajiteľovi, keďže ten vlastní 1/6 nehnuteľnosti. Ani potom sa nikto neprihlásil. Do procesu potom vlastnou iniciatívou vstúpila obec.

Kaštieľ dal postaviť v roku 1636 Melichar Ostrolucký. Po roku 1813 pripadol Mikulášovi Ostroluckému. Jeho dcéra Adela bola priateľkou Ľudovíta Štúra. Ich vzťah opisuje spisovateľ Ľudo Zúbek vo svojej knihe Jar Adely Ostroluckej. V obci sa nachádza rodinná hrobka Ostroluckých, kde je pochovaná aj Adela.