Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Kaštieľny deň v Jelšave prinesie hudbu, sprievodný program i ohňostroj

Kaštieľ Coburgovcov v Jelšave Foto: TASR/Ján Siman

Na podujatie prídu aj sokoliari a v jeho programe je i vystúpenie folklórneho súboru Šumiačan. Ďalšou z atrakcií bude okružná jazda na 'retro traktore' či dobová kuchyňa z 19. storočia.

Jelšava 22. augusta (TASR) – Návrat do bohatej histórie Jelšavy, pestrý sprievodný program a rôzne hudobné vystúpenia budú mať príležitosť zažiť návštevníci podujatia Kaštieľny deň, ktorý sa koná v sobotu 26. augusta v coburgovskom kaštieli v Jelšave v Revúckom okrese. Ako TASR informovala riaditeľka Mestského múzea Jelšava Tatiana Strelková, už po tretí raz sa tak brány tohto šľachtického sídla otvoria verejnosti.

„Tohtoročné podujatie sa uskutoční pri príležitosti 135. výročia úmrtia Ľudovíta Greinera, niekdajšieho riaditeľa coburgovských lesov. Je to významná osobnosť nielen našich regionálnych dejín. Bol i lesným odborníkom európskeho významu a súčasne priekopníkom lesníctva na našom území v 19. storočí,“ priblížila Strelková.

Sprievodný program sa preto bude podľa jej slov niesť v duchu lesov a prírody. „Budeme mať pripravené tvorivé dielne a ukážky výrobkov s využitím prírodných prvkov a materiálov. Deti si budú môcť overiť svoju šikovnosť v dobových súbojoch a zaujímavosťou pre dospelých bude exhibícia tradičného tesárskeho remesla majstrov tesárov z Banskej Štiavnice,“ dodala riaditeľka.

Na podujatie prídu aj sokoliari a v jeho programe je i vystúpenie folklórneho súboru Šumiačan. Ďalšou z atrakcií bude okružná jazda na 'retro traktore' či dobová kuchyňa z 19. storočia. „Kto uprednostní duchovné vyžitie, tomu ponúkneme prezentáciu osobnosti Ľ. Greinera v interiéri kaštieľa,“ zakončila Strelková s tým, že vyvrcholením Kaštieľneho dňa bude ohňostroj.