Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Na Katarínke bude letný koncert vo svetle sviečok

Foto: TASR/Daniel Veselský

Zrúcanina kostola s kláštorom sv. Kataríny sa nachádza v lesoch Malých Karpát, medzi obcami Dechtice a Naháč.

Dechtice 28. júla (TASR) - Noc kostolných a kláštorných ruín pripravujú na 2. augusta na Katarínke pri Dechticiach v okrese Trnava. Vo svetle sviečok a petrolejok sľubujú organizátori netradičný kultúrny zážitok, spojený s duchovným. Letný koncert je v poradí už tretím, ktorý sa na Katarínke uskutoční.

Zrúcanina kostola s kláštorom sv. Kataríny sa nachádza v lesoch Malých Karpát, medzi obcami Dechtice a Naháč. Stála nepovšimnutá do roku 1995, kedy vznikli prvé dobrovoľnícke tábory zamerané na záchranu tejto pamiatky. Odvtedy sa na Katarínke vystriedalo takmer 1300 dobrovoľníkov, ktorí systematicky pracujú na záchrane poškodených častí a vďaka archeologickému výskumu aj na objavovaní histórie tohto miesta.

Od 18.30 h sa bude ruinami kostola ozývať vážna hudba, na koncerte vystúpi mladé sláčikové kvarteto Mucha Quartet. Ako hosť zaspieva i iniciátorka podujatia, sopranistka Eva Šušková. Zaznejú skladby Josepha Haydna, Maurica Ravela, Ladislava Stančeka a Ilju Zeljenku. Pieseň Staroslovenský otčenáš od Ladislava Stančeka upravil pre toto obsadenie a špeciálne aj túto príležitosť významný slovenský skladateľ Vladimír Godár. O 20. h bude omša a okolo 21.30 h začne nočná prehliadka spojená s výkladom o dejinách kostola a kláštora a príbehom sv. Kataríny, ktorá sa stala patrónkou tohto pútnického miesta.