Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Znaleckým posudkom v kauze Pečniansky les sa zaoberá polícia

Na Okresnom súde Bratislava II sa v súčasnosti vedie spor o platnosť zmluvy o výmene pozemkov.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Kauzou výmeny pozemkov pod Pečnianskym lesom oproti Bratislavskému hradu za pozemky v Šiatorskej Bukovinke v okrese Lučenec sa zaoberá polícia. Žilinský policajný hovorca Radko Moravčík pre TASR potvrdil, že policajný vyšetrovateľ v Dolnom Kubíne vedie v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci zločinu nepravdivého znaleckého posudku.

"V súčasnej dobe prebieha vyšetrovanie a sú vykonávané všetky potrebné úkony za účelom objasnenia skutku," povedal Moravčík.

Prípad sa začal ešte v roku 2008. Občianske združenie Človek a strom vtedy v júni požiadalo Lesy SR o zámenu 24 hektárov pozemkov pod Pečnianskym lesom za približne rovnako veľké pozemky v Šiatorskej Bukovinke, ktorých hodnota mala byť spolu s lesnými porastmi približne o 7500 eur vyššia. OZ Človek a strom vzniklo podľa internetovej Evidencie občianskych združení v máji 2008 a pôvodne vyhlasovalo, že jeho cieľom je v Pečnianskom lese vytvoriť relaxačnú zónu pre Bratislavčanov, akýsi "Central park". Výmenu pozemkov odobrilo ministerstvo pôdohospodárstva pod vedením nominanta ĽS-HZDS Vladimíra Chovana. Súhlas na zámenu lesných pozemkov po nástupe do funkcie v lete 2010 zrušil nový šéf rezortu Zsolt Simon (Most-Híd).

Na Okresnom súde Bratislava II sa v súčasnosti vedie spor o platnosť zmluvy o výmene pozemkov. Do súdneho konania vstúpilo po boku Lesov SR aj Lesoochranárske zoskupenie VLK, pretože vidí ohrozenie vzácneho biotopu. Druhou stranou sporu je spomínané občianske združenie. Rozsudok zatiaľ nepadol.