Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Boj o nemocnicu v Kežmarku pokračuje, mesto podalo žalobu

Na snímke budova Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku 3. februára 2016. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Všetky kroky súčasného vedenia mesta a nemocnice sú podľa mňa iba krycím manévrom pre hľadanie súkromného investora pre nemocnicu, vyhlásil Tomáš Tvarůžek.

Kežmarok 14. februára (TASR) – Trestné oznámenie na bývalého predsedu správnej rady neziskovej organizácie Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku Tomáša Tvarůžka adresovala samospráva na Generálnu prokuratúru SR. Tvarůžek je však presvedčený o tom, že mesto prevzalo nemocnicu protiprávne. V minulosti viackrát pripomenul, že práve v roku 2010 mesto zverilo spoločnosti PP Partnership, s. r. o., organizáciu v dezolátnom stave, s dlhom, ktorý presahoval 3,5 milióna eura.

Na ostatnom mestskom zastupiteľstve hlavný kontrolór mesta Ondrej Teraj informoval poslancov o priebehu vykonávanej kontroly v neziskovej organizácii Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku. Teraj vo svojej informatívnej správe upozornil na tri obchodné spoločnosti personálne prepojené na Tvarůžka, a to PP Partnership, s. r. o., Careline, s. r. o., a  Medline, s. r. o. Tie uzatvárali zmluvy, ktorých predmet bol nejasný. "Na ich základe boli vystavované faktúry, tie boli zo strany neziskovej organizácie uhrádzané a ich výška predstavovala viac ako jeden milión eur. Činnosť spomínaných spoločností odôvodňuje podozrenie zo spáchania trestného činu, preto bolo podané trestné oznámenie adresované Generálnej prokuratúre SR," informoval v pondelkovom (13. 2.) vyhlásení primátor Kežmarku Ján Ferenčák. Spoločnosti Careline a Medline podľa slov Tvarůžeka zohrali v rokoch 2010–2013 významnú úlohu pri revitalizácii nemocnice Kežmarok, ktorej hrozilo v tej dobe zatvorenie. "Tieto spoločnosti sa tiež podieľali na reštrukturalizácii nemocnice, kedy sa záväzky nemocnice znížili z 3,5 milióna eur na 800.000 eur. A utrpeli aj straty, napríklad spoločnosti Medline nebolo z nemocnice Kežmarok vyplatených cez 700.000 eur. Na všetky finančné plnenia sú riadne uzatvorené zmluvy, ktoré podliehali auditu," povedal.

"Na mestskom zastupiteľstve nezisková organizácia informovala, že 24. januára podala na Okresný súd Bratislava III žalobu, ktorou sa domáha vyslovenia neplatnosti mandátnej zmluvy. Na jej základe obchodná spoločnosť PP Partnership, s. r. o., doručila v januári 2017 faktúru na viac ako 1,2 milióna eura, ktorej pôvodná splatnosť bola v roku 2013," priblížil kežmarský primátor s tým, že mesto, ako aj nezisková organizácia podnikli príslušné právne kroky. Situáciou sa podľa slov Ferenčáka budú zaoberať kompetentné orgány, ktoré v danej veci rozhodnú. "Nemocnica nám bola protiprávne odňatá 3. novembra 2016. Hospodársky výsledok k 31. októbru 2016 bol 365.000 eur. Nemocnica mala zaplatené všetky záväzky v splatnosti. Pohľadávky tvorili dvojnásobok záväzkov, teda zhruba 1,2 milióna eura," uviedol Tvarůžek.

Podľa slov bývalého predsedu správnej rady nezávislá mimovládna organizácia INEKO vyhodnotila kežmarskú nemocnicu ako tretiu najlepšiu z hľadiska finančnej stability a tvorby vlastných finančných zdrojov. Taktiež bola vyhodnotená ako najlepšia v oblasti zdravotnej starostlivosti. "Všetky kroky súčasného vedenia mesta a nemocnice sú podľa mňa iba krycím manévrom pre hľadanie súkromného investora pre nemocnicu, proti ktorému tak tvrdo Ferenčák vystupoval už v roku 2015 a postavil si na tom svoju volebnú kampaň," informoval vo svojom vyhlásení Tvarůžek.

Viac ako tri mesiace po prevzatí všetkých práv mestom Kežmarok je situácia v nemocnici stabilizovaná. "Ubezpečujeme všetkých, že rozsah a kvalita poskytovania zdravotnej starostlivosti v celej spádovej oblasti, ktorá zahŕňa viac ako 70.000 občanov, je na vysokej úrovni, dôkazom čoho sú rastúce výkony za mesiac január," uzavrel Ferenčák.