Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Na Kežmarskom hrade sa začala letná sezóna, pripravené sú aj novinky

Na ilustračnej smímke je Kežmarský hrad. Foto: TASR - Oliver Andráš

Počas letnej turistickej sezóny bude hrade pripravených množstvo podujatí. Najbližšie čaká návštevníkov je Noc literatúry 11. mája. Ide o literárny maratón na štyroch miestach v Kežmarku.

Kežmarok 2. mája (TASR) - Stovky návštevníkov zavítali v nedeľu (1.5.) na nádvorie Kežmarského hradu.Otvorenie turistickej sezóny prebiehalo v kráľovskom meste vo veľkom štýle. Pred hradnou bránou bola pripravená expozícia automobilových veteránov, pre deti bola k dispozícii jazda na koňoch či vlastnoručne poháňaný kolotoč. Návštevníci si mohli pozrieť aj sokoliarov s dravými vtákmi či Skupinu historického šermu Cohors.

Riaditeľka múzea Erika Cintulová pre TASR povedala, že turisti počas prehliadky hradu môžu vidieť, ako prebieha reinštalácia expozície. "Naši odborní zamestnanci sú v expozícii, ktorú momentálne dokončujeme a bude sa zameriavať na cechy a remeslá. Návštevníci tak budú mať možnosť vidieť ako taká reinštalácia prebieha," uviedla riaditeľka múzea.

Počas letnej turistickej sezóny je na hrade pripravených množstvo podujatí. "Najbližšie, ktoré je na hrade novinkou, je Noc literatúry, ktorá sa uskutoční 11. mája. Ide o literárny maratón, ktorý bude prebiehať na štyroch miestach v Kežmarku a hrad je jedným z nich," informovala Cintulová. Zároveň dodala, že aj tento rok sú pripravené rozprávky pre deti. "Nebude chýbať ani filmový a divadelný festival. Nemôžeme zabudnúť ani na festival Európskeho ľudového remesla, v rámci ktorého máme pripravené divadelné predstavenie. Celé nádvorie bude opäť žiť a bude pripravený bohatý kultúrny program, vrátane remeselníkov z Ukrajiny," dodala riaditeľka múzea.

Letná sezóna bude poznačená rekonštrukčnými prácami. Opravovať sa bude nádvorie, ale aj administratívna budova či parkánový múr. Cintulová však zdôraznila, že tieto práce chod hradu neohrozia. "Pre turistov sme si pripravili aj niekoľko noviniek. Reinštalujeme expozíciu venovanú cechom a remeslám. Otvorená je aj výstava venovaná doktorovi Vojtechovi Alexandrovi a začíname obnovovať expozíciu streleckého spolku," povedala riaditeľka. Zároveň dodala, že zbierkové predmety, ktoré sú v hradnom depozitári chcú ponúknuť návštevníkom.