Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V Kežmarku sa bude v rámci Noci literatúry čítať na hrade i v galérii

Na snímke nádvorie Kežmarského hradu Foto: TASR/Adriána Antošková

Kežmarok sa do projektu zapojí prvýkrát.

Kežmarok 26. apríla (TASR) – Historické mesto Kežmarok sa 11. mája zapojí do európskeho podujatia Noc literatúry. Cieľom je priblížiť európsku literatúru na netradičných miestach, ktoré sú pre verejnosť neprístupné počas večerných hodín. Informovala o tom na dnešnej tlačovej konferencii v Kežmarku manažérka hotela Hviezdoslav Maja Brezinová.

Kežmarok sa do projektu zapojí prvýkrát. Počas Noci literatúry sa budú úryvky kníh čítať aj v obrazárni na Kežmarskom hrade, v hoteli Hviezdoslav, v Galérii u anjela a v knižnici evanjelického lýcea. „Cieľom je priblíženie európskej literatúry. Súčasťou podujatia je aj predstavovanie autorov, nových európskych kníh, ale aj prezentácia budov, kde sa čítania budú konať. Ide o čítania kníh, kde sa prezentujú vybrané úryvky,“ ozrejmila manažérka.

Na Slovensku sa Noci literatúry zúčastní 13 miest. Brezinová doplnila, že okrem svetových autorov bude prezentovaná aj slovenská spisovateľka Veronika Šikulová s dielom Medzerový plod. „Ide o čítací maratón a pointa je taká, že prostredníctvom literatúry hostia navštívia aj zaujímavé miesta v meste, ktoré sú neprístupné vo večerných hodinách,“ uviedla Brezinová.

„Som rada, že takýmto spôsobom pritiahneme do hradu návštevníkov aj vo večerných hodinách. Vybrali sme si literatúru od nemeckej autorky Sibylle Berg, čítajúcim bude Marcel Hanáček, šéfredaktor Rádia Regina,“ vysvetlila riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová. Priamo v hoteli sa bude čítať časť z knihy Cigán je Cigán od poľskej spisovateľky Lídie Ostalowskej. Príde nám z nej prečítať politička a bývalá splnomocnenkyňa vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity Anina Botošová, dcéra Jána Berkyho Mrenicu st.

Brezinová dodala, že úryvky z kníh sa budú čítať 15 minút a ľudia sa potom presunú do ďalšieho objektu. Na záver podujatia sa hostia zídu v hoteli, kde bude prebiehať kultúrny program a vystúpi tu Ján Berky Mrenica ml.