Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V okrese Kežmarok pribudnú tri modulové školy v osadách

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Jednu vybudujú v Podhoranoch, ďalšie dve v Krížovej Novej Vsi a v Stráňach pod Tatrami.

Kežmarok 23. augusta (TASR) – V kežmarskom okrese pribudnú v novom školskom roku tri modulové základné školy, ktoré by mali vyriešiť problém s umiestnením detí z osád do škôl. Doposiaľ sa žiaci zvážali do škôl v Kežmarku, Spišskej Belej a iných obcí, čo si každoročne vyžiadalo náklady vo výške cca 40.000 až 50.000 eur. Do konca septembra by mala byť takáto škola postavená v Podhoranoch neďaleko miestnej rómskej osady, ďalšie dve vybudujú v Krížovej Novej Vsi a v Stráňach pod Tatrami pravdepodobne do konca októbra. Pre TASR to potvrdil prednosta Obvodného úradu (ObvÚ) v Kežmarku Ján Ferenčák.

Ide o pilotný projekt, s ktorým prišiel na Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR práve kežmarský ObvÚ, keďže v okrese vznikol problém a deti z rómskych osád nebolo od nového školského roku kam umiestniť. Ďalšia takáto škola priamo v osade vyrastie aj v Jarovniciach v okrese Sabinov, tu by mali žiaci začať nový školský rok už v nových priestoroch.

Náklady na výstavbu jednej dvojposchodovej modulovej školy, v ktorej môže byť osem až desať tried, sú vo výške 200.000 eur. Ich podstatou je železná konštrukcia, ktorá sa dá vhodne dopĺňať a v prípade potreby sa z nej dá časť odobrať. Ich výstavba trvá podľa Ferenčáka približne dva týždne. Na všetky štyri školy sa sumou 800.000 eur poskladali MŠVVaŠ SR spolu s ministerstvom vnútra. „Ide o najefektívnejšie, najrýchlejšie a najlacnejšie riešenie problému. Je to spôsob, ako v budúcom programovacom období využiť európske peniaze na riešenie tohto problému na Slovensku,“ konštatoval pred časom splnomocnenec vlády pre rómsku problematiku Peter Polák. Zároveň odmietol, že by stavaním takýchto modulových škôl dochádzalo k segregácii rómskych žiakov. „V týchto obciach žije väčšina rómskeho obyvateľstva, čiže v tomto prípade nejde o segregáciu, ide o vytvorenie podmienok pre vzdelávanie žiakov, ktorí môžu byť v budúcnosti uplatniteľní pre túto krajinu,“ dodal.

Všetky obce sú na výstavbu pripravené, teraz už záleží len od dodávateľa stavby, ako rýchlo sa mu podarí školy postaviť. „Zmluvy na výstavbu sú už platné, takže sa teším, že v septembri budeme môcť minimálne jednu školu otvoriť,“ dodáva Ferenčák s tým, že toto je len prvá etapa projektu a určite chce vo výstavbe modulových škôl pokračovať. Ďalšie by mali vyrásť v Rakúsoch a v Jurskom, kde je situácia rovnako kritická. „Tým, že sa postavia tieto modulové školy sa ročne štátu ušetria prostriedky, takže ich výstavba nebude v podstate stáť nič a tie školy tu budú stáť ďalších 20 alebo 30 rokov,“ zdôraznil Ferenčák. V ďalšej etape projektu by sa dalo podľa neho uvažovať aj napr. o dobudovaní ihrísk pri týchto modulových školách. To by si však už museli doriešiť samotné obce.