Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

V nemocnici v Kežmarku vlani zrealizovali vyše 1400 operácií

Na archívnej snímke areál nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku. Foto: EASY FOTO - TASR Adriána Hudecová

Okrem gynekológie a pôrodníctva sa na centrálnych operačných sálach realizovali zákroky v odboroch všeobecnej a cievnej chirurgie, ortopédie, traumatológie a otorinolaryngológie

Kežmarok 15. januára (TASR) - V Nemocnici Dr. Vojtecha Alexandra Kežmarok vlani zrealizovali viac ako 1400 operačných zákrokov. Gynekologické operácie pritom tvorili viac ako polovicu z nich. Vedúca sestra oddelenia jednodňovej zdravotnej starostlivosti a centrálnych operačných sál Eva Budošová uviedla, že najsilnejším mesiacom v rámci operačných výkonov bol október, v ktorom bolo dokopy 146 operácií. Desatina chirurgických operácií bola z odboru cievnej chirurgie, ktorej špecializovanú ambulanciu spustila kežmarská nemocnica do prevádzky v septembri.

Okrem gynekológie a pôrodníctva sa na centrálnych operačných sálach realizovali zákroky v odboroch všeobecnej a cievnej chirurgie, ortopédie, traumatológie a otorinolaryngológie. "Vyššie percento operácií evidujeme v prípade gynekologických zákrokov, ktorých bolo 789. Chirurgické zákroky tvorili 45 percent a celkovo sme ich vykonali 639. Z nich bolo najviac - 217 - artroskopických operácií kolenného kĺbu, čo tvorí 34 percent z celkového počtu," sumarizuje Budošová.

Spustenie špecializovanej ambulancie cievnej chirurgie podľa námestníčky liečebno-preventívnej starostlivosti nemocnice Lýdie Wikarskej spôsobilo nárast operatívy z tohto odboru. Celkovo 64 operácií kŕčových žíl dolných končatín aj s použitím lasera tvorí desať percent z celkového počtu chirurgických výkonov. "Ide o technicky aj časovo náročnejšiu operáciu v tomto odbore. Takouto operáciou je aj v odbore traumatológie plastika predného skríženého väzu. Trvanie jednej operácie tohto typu je minimálne 1,5 hodiny a v minulom roku ich bolo vykonaných 15," dodala Wikarská.

Zo všetkých 789 gynekologických operačných zákrokov predstavovali viac ako 28 percent sekcie pri pôrodoch, ktorých bolo zo všetkých 724 pôrodov v minulom roku 204. Rozdiel medzi gynekologickými a chirurgickými zákrokmi predstavuje aj časové hľadisko využitia operačných sál. Operačné sály sú pre jednodňovú starostlivosť využívané trikrát v pracovnom týždni a v prípade gynekologických zákrokov ide o nepretržitú prevádzku.