Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Kľačno hostilo spevácke skupiny spolkov karpatských Nemcov

Na snímke spevácka skupina Probner Echo z Nitrianskeho Pravna počas vystúpenia. Foto: TASR - Pavol Remiáš

Na predstavení vystúpilo bezmála 80 účinkujúcich, zo speváckych skupín Neutrataler z Kľačna, Zlatava Malinová, Schmiedshauer z Tužiny a Probner Echo z Nitrianskeho Pravna.

Kľačno 14. februára (TASR) – Už po trinásty raz sa v sobotu (13.2.) uskutočnila prehliadka speváckych skupín, pôsobiacich pri miestnych organizáciách Karpatskonemeckého spolku (KNS) na hornej Nitre, pod názvom Súzvuky. Je to podujatie, ktoré sa pravidelne uskutočňuje v rámci širšieho projektu Zimné slávnosti Hornonitria. V spolupráci s obcami ho organizuje Regionálne kultúrne centrum (RKC) v Prievidzi.

Hostiteľskou obcou tentoraz bolo Kľačno. Na predstavení vystúpilo bezmála 80 účinkujúcich, zo speváckych skupín Neutrataler z Kľačna, Zlatava Malinová, Schmiedshauer z Tužiny a Probner Echo z Nitrianskeho Pravna. Tradične sa predstavila čisto slovenská spevácka skupina Roveň z Poruby, ktorá si však pripravila aj piesne v nemčine. Hosťom podujatia bol Fakultný miešaný zbor Omnia zo Žilinskej univerzity.

„Oblasť okolo Nitrianskeho Pravna ešte v 14. storočí osídlili nemeckí kolonisti, ktorí pomáhali rozvíjať ťažbu zlata, ale aj remeslá. Viaceré obce na hornom toku rieky Nitra boli čisto nemecké. V týchto obciach obnovujú a udržiavajú staré ľudové tradície a kultúru karpatských Nemcov, potomkovia pôvodných obyvateľov. No zapájajú sa aj obyvatelia, ktorí sa hlásia k slovenskej národnosti. Aj preto sa toto podujatie nazýva Súzvuky,“ uviedla Jana Halašková, manažérka kultúry pre oblasť folklóru v RKC.

Zachovávanie kultúrnych tradícií karpatských Nemcov vyzdvihla Hilda Steinhüblová, predsedníčka KNS v regióne Hauerland, do ktorého patria aj ďalšie obce a mestá na strednom Slovensku. Podľa nej takéto podujatia, organizované aj mimo pravidelných stretnutí potomkov karpatských Nemcov, upevňujú priateľstvo medzi obyvateľmi oboch národností v regióne.

V rámci tohoročných Zimných slávností Hornonitria sa tomto mesiaci už uskutočnilo viacero folklórnych podujatí. V programe je ešte 20. februára Pamätnica Jozefa Strečanského v Poluvsí. Je to spomienkové podujatie na významného hornonitrianskeho folkloristu. Súčasťou bude aj súťaž spevákov, neprofesionálnych interpretov ľudovej piesne. Slávnosti vyvrcholia prezentáciou tradičnej remeselnej a ľudovej tvorby majstrov Pravnianskej doliny, ktorá sa uskutoční v závere februára v Porube.