Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Klienti centier sociálnych služieb sa obávajú o svoju budúcnosť

Košický samosprávny kraj tvrdí, že nemá na tieto zariadenia peniaze.

Košice 2. októbra (TASR) – Asociácia prijímateľov sociálnych služieb v Slovenskej republike (APSSSR) s veľkým sklamaním sleduje kroky Košického samosprávneho kraja (KSK), vedúce k rušeniu a sťahovaniu sociálnych služieb, ktoré zneisťuje klientov sociálnych služieb a ich ťažko skúšané rodiny. Pred novinármi to dnes v Košiciach uviedla klientka jedného z centier na Adlerovej ulici a členka APSSSR Monika Lapošová.

„Zastupujem 26 rodičov a 49 detí – klientov zariadenia núdzového bývania pre osamelé matky s deťmi. Toto zariadenie plánuje KSK zrušiť,“ povedala Lapošová. Pripomenula, že v Košiciach momentálne fungujú tri podobné zariadenia, ktorých kapacita je už teraz nedostatočná a vyslovila obavu, že klienti z Adlerovej ulice sa nebudú mať kam uchýliť. „Ak nás ubytujú, bude to na úkor iných matiek v ťažkej sociálnej situácii,“ doplnila.

APSSSR má za to, že kraj rušenie a sťahovanie sociálnych služieb vybavil ľahkovážne a demagogicky, bez predchádzajúcich odborných posúdení, ako takýto krok poškodí verejný záujem a ublíži klientom, odkázaným na sociálne služby v spojitosti s ich zhoršenou kvalitou. Uznesenie by podľa APSSSR bolo v rozpore s už prijatou aktualizovanou koncepciou rozvoja sociálnych služieb v Košickom kraji do roku 2015, ktorá naopak hovorí, že v chudobnom Košickom regióne bude narastať počet osôb, ktoré budú sociálnu službu nevyhnutne potrebovať. „KSK tvrdí, že nemá na tieto zariadenia peniaze. Ani my nemáme peniaze,“ vyhlásila Lapošová.

Asociáciu tiež znepokojujú aktivity Úradu KSK smerujúce k vysťahovaniu týraných detí do 6 rokov z menšieho krízového centra rodinného typu v dome s pozemkom v Čani do nevhodného náhradného riešenia a to dvojizbových bytov nájomného domu, v ktorých sú teraz ubytované osamelé matky s deťmi. „Osamelé matky s deťmi chce KSK z útočiska bytov zariadenia núdzového bývania nájomného domu na Adlerovej ul. v Košiciach vysťahovať do nebytových, predimenzovaných dvoch zariadení neverejných poskytovateľov,“ doplnila s tým, že ceny u týchto neverejných poskytovateľov sú dvojnásobne vyššie ako platia teraz.

Podľa APSSSR chce KSK prostriedky vo výške 194.225 eur ročne zo zariadenia núdzového bývania – Krízové centrum na Adlerovej ulici presunúť Arcidiecéznej charite Košice formou navýšenia kapacity o 73 klientov do zariadenia núdzového bývania – Krízové centrum na Poľnej ulici v Košiciach, ktoré disponuje oveľa nevyhovujúcejšími podmienkami poskytovania sociálnej služby.