Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Blesk usmrtil pri kostole ženu, polícia prešetruje organizátora púte

Ilustračné foto Foto: TASR/Daniel Veselský

Pri pútnickom kostolíku na mieste zvanom Svätá Anna došlo počas sv. omše k úderu blesku do dvoch stromov, pod ktorými stáli veriaci.

Kluknava 26. júla (TASR) - Trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia začala polícia v súvislosti s tragickou udalosťou v katastri obce Kluknava (okres Gelnica). Po zásahu bleskom tu prišla v sobotu (26.7.) o život jedna osoba, ďalší ľudia utrpeli ťažké a ľahké zranenia.



Pri pútnickom kostolíku na mieste zvanom Svätá Anna došlo počas sv. omše k úderu blesku do dvoch stromov, pod ktorými stáli veriaci, informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Alexander Szabó. Prírodný živel spôsobil zranenia viacerým osobám. V prípade 39-ročnej pútničky z okresu Prešov boli natoľko vážne, že im na mieste podľahla. "Obhliadajúca lekárka u nebohej ženy skonštatovala smrť po zásahu blesku a nariadila vykonať zdravotno-bezpečnostnú pitvu," ozrejmil Szabó.

Polícia v súvislosti s týmto nešťastím prešetruje zodpovednosť organizátora, ktorý púť zabezpečoval. "Pri blížiacej sa silnej búrke, o ktorej výskyte najmä na území východného Slovenska v popoludňajších hodinách s výstrahou 2. stupňa bola široká verejnosť informovaná cestou médií, nevyzval osoby, aby opustili miesto okolo kostolíka, kde stoja vysoké stromy - gaštany a lipy, a napriek búrke ich na mieste ponechal," uviedol Szabó.

Sobotňajšia udalosť v Kluknave povolala k zásahu viacero posádok záchranárov, ktorí po prvotnom ošetrení odviezli zranených do nemocníc. V prešovskej fakultnej nemocnici po krátkej kardiopulmonálnej resuscitácii hospitalizovali na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny 46-ročného muža. "Pacient je momentálne stabilizovaný. Sú zaistené a sledujú sa jeho vitálne funkcie. Je pri vedomí a komunikuje s okolím. Utrpel popáleniny približne na 15 percentách tela," povedala pre TASR hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková. V Prešove hospitalizovali aj dve ženy. Nachádzajú sa na oddelení úrazovej chirurgie. V prípade obidvoch momentálne prebiehajú diagnostické procesy.

Po večernej udalosti v Kluknave odviezli sanitky ďalších zranených do nemocnice v Krompachoch. Ošetrili tu celkovo osem ľudí, z toho troch ambulantne, ostatných piatich hospitalizovali. "Z hospitalizovaných osôb majú traja ľahšie zranenia, dvaja ďalší utrpeli ťažké zranenia. Ide predovšetkým o popáleniny, ale tiež postihnutie vnútorných orgánov - pľúc a nervového systému," informovala TASR za Nemocnicu Krompachy Radka Miloševská. Všetci piati tu zostávajú hospitalizovaní aj počas dnešného dňa.