Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

Knižnica v Nitre si pripomenie Medzinárodný deň Rómov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Na podujatí bude o histórii Rómov rozprávať Ivan Rác z Ústavu romologických štúdií Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre.

Nitra 5. apríla (TASR) - Študentom, ale i odbornej verejnosti sú určené prednášky, ktoré pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov pripravuje Krajská knižnica Karola Kmeťka v Nitre. Ako uviedli organizátori, prednášky spojené s diskusiami sa budú v priestoroch knižnice konať v utorok 9. apríla.

Na podujatí bude o histórii Rómov rozprávať Ivan Rác z Ústavu romologických štúdií Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre. "Popoludní pokračujeme prednáškou spojenou s diskusiou o ľudskoprávnych aspektoch života rómskych žien. Prednášky sú určené nielen pre študentov, ale aj pre odborníkov sociálno-vedných odborov a širokú verejnosť," informovala knižnica, ktorá podujatie organizuje spoločne s Fakultou sociálnych vied a zdravotníctva UKF.

Medzinárodný deň Rómov sa oslavuje 8. apríla. "Vyhlásený bol na 4. svetovom kongrese v roku 1990. Je pripomienkou udalosti, keď sa 8. apríla v roku 1971 v anglickom Orpingtone konal jeden z najvýznamnejších kongresov v histórii Rómov. Došlo tu k spoločnej dohode o rómskej vlajke a rómskej hymne Gelem, gelem," pripomenula knižnica.