Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

Knižnica vo Vranove nad Topľou 1. apríla oslavuje storočnicu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Ako informuje riaditeľka Danka Molčanová, v čase otvorenia ponúkala vranovská knižnica asi 358 kníh

Vranov nad Topľou 1. apríla (TASR) – Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou si v piatok pripomína 100. výročie svojho vzniku. Jej zrod sa spája s miestnym odborom Matice slovenskej, v súčasnosti je pôvodná matičná knižnica nielen mestskou, ale i jednou z ôsmich verejných regionálnych knižníc Prešovského samosprávneho kraja.

Ako na internetovej stránke knižnice informuje riaditeľka Danka Molčanová, v čase otvorenia ponúkala vranovská knižnica asi 358 kníh. "Čo sa týka súčasnosti, máme kvalitný knižničný fond, v ktorom je 75.000 knižničných jednotiek," priblížila s tým, že pre obsahovo zaujímavý fond, do ktorého každoročne pribúda 4500 zväzkov kníh, vyhľadávajú Hornozemplínsku knižnicu aj čitatelia z iných regiónov. Zariadenie aktuálne ponúka aj 152 exemplárov novín a časopisov. "Registrujeme približne 4500 aktívnych používateľov, 120.000 výpožičiek a 62.000 návštevníkov," doplnila Molčanová.

Knižnica tiež každoročne pripraví približne 500 podujatí. "Z celkovej škály podujatí je ťažké vyzdvihnúť niektoré. Každá aktivita má svojho ducha, má svoje špecifiká v tom, že sa zameriava na konkrétnu cieľovú skupinu, ale so snahou osloviť aj širšie publikum," ozrejmila riaditeľka s tým, že v jubilujúcom roku bude knižnica svoje podujatia usporadúvať pod príležitostným logom.

Prvou akciou oslavujúcou storočnicu inštitúcie je výstava 100 rokov vzniku verejnej knižnice vo Vranove nad Topľou, tvorená tematickými fotografiami, dokumentmi a knižnými artefaktmi. Knižnica tiež počas oficiálnych osláv svojho jubilea odprezentovala publikáciu Príbeh bibliotéky, jednej z mnohých, a predsa výnimočný.