Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Knižnice zapisujú nových čitateľov zadarmo, a odpúšťajú pokuty

Na snímke Britské centrum – oddelenie Knižnice P. O. Hviezdoslava počas Týždňa slovenských knižníc, ktorý slávnostne otvorili v Knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove 1. marca 2016 Foto: TASR – Milan Kapusta

Prešovská knižnica od 1. do 6. marca ponúka členské pre nových čitateľov na jeden rok zdarma. Zábudlivci, ktorí neodovzdali požičané knihy načas, budú mať počas týždňa odpustené pokuty.

Prešov 1. marca (TASR) – Knižnice, ktoré zastrešuje Prešovský samosprávny kraj, získali dnes počas slávnostného otvorenia krajského podujatia Týždeň slovenských knižníc od svojho zriaďovateľa 100.000 eur na nákup nových kníh. Pod krajskú samosprávu patrí sedem knižníc, ich riaditelia sa stretli na otvorení akcie v Knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove. Jej riaditeľka Marta Skalková uviedla, že cieľom podujatia je pozitívne zviditeľniť knižnice a propagovať čítanie i autorov kníh.

Získané financie si knižnice spravodlivo rozdelili. Hlavným kritériom bol počet čitateľov, ale svidnícku knižnicu trocha zvýhodnili z toho dôvodu, že po dedinách regiónu tam jazdí bibliobus. Skalková pre TASR uviedla, že ich prešovská knižnica dostala 25.000 eur, za čo kúpia nové knihy, rozšíria počet niektorých žiadaných exemplárov a hlavne chcú doplniť tituly detskej literatúry.

Prešovská knižnica od 1. do 6. marca ponúka členské pre nových čitateľov na jeden rok zdarma. Rovnako zápis na rodinný preukaz pre nových čitateľov bude bez poplatku. Po meste sa budú pohybovať knižné hliadky, ktoré pri objavení človeka, čítajúceho si na verejnosti, mu ponúknu členské do knižnice na jeden rok zadarmo. Zábudlivci, ktorí neodovzdali požičané knihy načas, budú mať počas týždňa odpustené pokuty.

Čitatelia sa môžu tešiť aj na stretnutie s obľúbenými spisovateľmi. V stredu 2. marca o 16.00 h sa v centre regionálnych dokumentov knižnice na Hlavnej ulici 139 môžu porozprávať so spisovateľom Jozefom Banášom. O deň neskôr v tom istom čase v priestoroch Detskej knižnice Slniečko na Hlavnej 16 príde medzi čitateľov Marta Fartelová. Dopoludnia tu bude súťaž pre predškolákov Rozprávky už čítam sám. Tohtoročnou novinkou je zavedenie mobilnej knižnice pre ľudí v Dome pre seniorov v mestskej časti Prešov - Cemjata. Knižnica ponúka aj zážitkové čítanie a vzdelávacie podujatia.

Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou zriadila samoobslužnú staničnú knižnicu. Ľubovnianska knižnica v Starej Ľubovni pripravila regionálnu súťaž Kráľ čitateľov o najdôvtipnejšieho a najsčítanejšieho detského čitateľa. Vo Svidníku bude čitateľský maratón, ktorý organizuje Podduklianska knižnica. V nej si návštevníci môžu pozrieť aj výstavu šlabikárov z celého sveta od zberateľa Štefana Peteju. Na vernisáž výstavy Františka Zoldáka pozýva Podtatranská knižnica v Poprade. Otvorenie panelovej výstavy a premietanie dokumentárneho filmu Svetový deň divej prírody má v ponuke Vihorlatská knižnica Humenné.

V Prešovskom kraji je 303 verejných knižníc, z toho jedna krajská, šesť regionálnych, 16 mestských a 280 obecných knižníc. V zriaďovateľskej pôsobnosti PSK je sedem knižníc, ktoré na základe zriaďovacej listiny plnia v sídelnom meste aj funkciu mestskej knižnice (Prešov, Bardejov, Humenné, Poprad, Stará Ľubovňa, Svidník, Vranov nad Topľou). Tieto knižnice evidujú vo svojich fondoch 783.738 kníh a iných dokumentov. Vlani zrealizovali viac ako 1,3 milióna výpožičiek. Registrovali 40.161 aktívnych používateľov a vykazovali 473.239 návštevníkov.

V Trnave je počas týždňa knižníc na všetky podujatia vstup voľný

Na všetky podujatia Knižnice Juraja Fándlyho v Trnave, ktoré pripravila v rámci Týždňa slovenských knižníc od 1. do 4. marca, je vstup pre verejnosť voľný. Program sa začal dnes akciou pred deti a popoludňajšou besedou so spisovateľmi Veronikou Šikulovou a Ľubomírom Dobrovodom.

V stredu 2. marca sa detskí čitatelia stretnú s autorkou kníh Ľubicou Kepštovou, pokračovať bude obľúbené podujatie pre seniorov Spoločne to zvládneme a program Trnavský Pantheon, ktorý je tradičným stretnutím s trnavskými osobnosťami. Vo štvrtok 3. marca bude nasledovať tréning pamäti seniorov - Mozgový jogging a príde spisovateľka Marta Hluštíková. Pripravená je aj prezentácia novinky básnika a lekára Miroslava Danaja Oči vlčích makov, ktorá sa uskutoční v priestoroch trnavského Divadla Jána Palárika. V piatok 4. marca sa bude konať beseda so spisovateľkou Zuzanou Kuglerovou a jej hosťom básnikom Ondrejom Kalamárom. Počas Týždňa slovenských knižníc je vyhlásená amnestia na všetky pokuty za oneskorené vrátenie knihy. V uliciach Trnavy sa bude pohybovať knižničná hliadka, ktorá bude odmeňovať čítajúcich ľudí.

Knižnica Juraja Fándlyho v Trnave je najväčšia verejná knižnica v trnavskom regióne, registruje spolu 11.805 čitateľov, čo predstavuje 18,2 % z aktuálneho počtu obyvateľov mesta. Knižnicu navštevuje 5 013 študentov, 2739 detí do 15 rokov je, čo je približne 31 % z počtu detí v meste Trnava. V roku 2015 ju fyzicky navštívilo 113.589 záujemcov, čo je priemerná denná návštevnosť bola 435 čitateľov. Návštevníci uskutočnili 305.316 výpožičiek.