Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Na konferencii Kolos predstavia nový digitálny prístroj planetária

Ilustračné foto Foto: TASR - Henrich Mišovič

Ústrednou témou stretnutia vyše 70 účastníkov z Poľska, Ukrajiny, Maďarska, Thajska a Slovenska je výskum premenných hviezd.

Stakčín/Kolonica 29. novembra (TASR) - Obec Stakčín a Astronomické observatórium na Kolonickom sedle v Sninskom okrese budú od 30. novembra do 2. decembra dejiskom tradičnej medzinárodnej konferencie Kolos 2017, ktorú organizuje Vihorlatská hvezdáreň (VH) v Humennom.

"Ústrednou témou jednania vyše 70 účastníkov z Poľska, Ukrajiny, Maďarska, Thajska a Slovenska je výskum premenných hviezd, ktorým je venovaná aj väčšina z 38 nahlásených príspevkov. Mimo hlavnej témy na konferencii odznejú aj prednášky z astrometrie, geofyziky, výuky astronómie a astroturistiky," informoval riaditeľ VH Igor Kudzej.

V rámci konferencie odprezentujú a zároveň uvedú do prevádzky nový digitálny prístroj planetária, ktorý hvezdáreň zakúpila z prostriedkov Prešovského samosprávneho kraja. "Kombináciou existujúceho opto-mechanického planetária s novým digitálnym vzniká na Astronomickom observatóriu jedinečné hybridné planetárium, v ktorom klasický prístroj na premietacej kupole vyčarí takmer autentickú hviezdnu oblohu a digitálny prístroj nás uvedie do sveta nevídaných možností súčasnej digitálnej techniky na sfére planetária," priblížil riaditeľ.

Podrobný program konferencie môžu záujemcovia nájsť na webovej stránke www.astrokolonica.sk.

Konferenciu podporili Agentúra pre vedu a výskum, Univerzita P. J. Šafárika v Košiciach, Neinvestičný fond Teleskop, Slovenský zväz astronómov a Slovenská astronomická spoločnosť.