Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Komárňanská nemocnica získala nové monitory dychu pre dojčatá

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mamičky odchádzajúce z pôrodnice, ktoré majú o monitor dychu záujem, si ho môžu zapožičať na domáce používanie.

Komárno 9. decembra (TASR) – Nemocnica Agel v Komárne získala od Nadácie Križovatka 10 nových monitorov dychu. Monitory pomôžu v boji proti syndrómu náhleho úmrtia dojčiat.

"Monitor dychu síce nezabráni vzniku respiračných problémov, upozorní však na ich výskyt a dá tak deťom šancu na život," povedala vedúca lekárka oddelenia neonatológie Ingrid Moravcová.

Mamičky odchádzajúce z pôrodnice, ktoré majú o monitor dychu záujem, si ho môžu zapožičať na domáce používanie od nadácie. Bezdotykový monitor dychu je vybavený senzorovou podložkou a minimalistickou kontrolnou jednotkou, ktorá na prípadný problém jasne upozorní zvukovým a vizuálnym alarmom.

Prístroj je jedinou účinnou pomôckou v boji proti syndrómu náhleho úmrtia SIDS u detí do jedného roka života, povedal riaditeľ nemocnice Miroslav Jaška. "Pracuje tak, že presne rozpoznáva vzorce dýchania dieťaťa a prenáša ich do mikroprocesora vnútri kontrolnej jednotky. Keď z akéhokoľvek dôvodu nedeteguje dýchanie dlhšie než 20 sekúnd, prípadne dôjde k zníženiu počtu dychov na menej než 10 za minútu, spustí sa alarm," vysvetlil.