Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

V Komárne i Štúrove pokračujú protipovodňové opatrenia

Minister vnútra SR Robert Kaliňák (uprostred ), minister životného prostredia SR Peter Žiga (vľavo) a minister obrany SR Martin Glváč (uprostred vľavo) vyjadrili v piatok 7. júna 2013 presvedčenie, že Komárno nápor vody zvládne a ľudia sa nemajú čoho obávať. Foto: TASR/Ladislav Vallach
Presakujúca spodná voda počas zdvihnutej hladiny Dunaja v katastri obce Kava pri Komárne 7. júna 2013. Foto: TASR/Henrich Mišovič

V súčasnosti je hladina Dunaja v Komárne na úrovni 867 centimetrov, v Štúrove 768 centimetrov.

Komárno 7. júna (TASR) – V Komárne i v Štúrove naďalej pokračujú protipovodňové opatrenia, obidve mestá sa pripravujú na kulmináciu Dunaja. Ten by mal v Komárne dosiahnuť najvyššiu úroveň v sobotu okolo obeda, v Štúrove o deň neskôr. V súčasnosti je hladina Dunaja v Komárne na úrovni 867 centimetrov, v Štúrove 768 centimetrov. Podľa ministra životného prostredia Petra Žigu by mala hladina dosiahnuť 870 až 890 centimetrov, bariéry pritom boli postavené na 940 centimetrov. Ohrozeným obciam a mestám by malo pomôcť aj vodné dielo Gabčíkovo, ktoré už podľa slov ministra je schopné určité množstvo vody zadržať.

Na viacerých miestach v Komárne robia problémy priesaky. Voda zaplavila aj Domov sociálnych služieb v mestskej časti Nová Stráž. Jeho klientov preventívne evakuovali už v stredu 5. júna. Uzatvorená je cesta na Alžbetinom ostrove i Dunajské nábrežie, kde sú budovy odpojené od plynu i elektriny. Podľa hovorcu Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre Viliama Pánskeho je zatiaľ najhoršia situácia na sútoku Dunaja a Váhu. Všetky protipovodňové a záchranné aktivity riadia krajské orgány vrátane prípadnej lokálnej evakuácie obyvateľov. Mesto Komárno poskytlo kompetentným orgánom k dispozícii priestory vhodné na prípadné umiestnenie evakuovaných v telocvičniach základných škôl, športovej a volejbalovej hale a v hoteli Panoráma. V prípade potreby sú k dispozícii aj telocvične niektorých stredných škôl.

Na viacerých miestach v Komárne robia problémy priesaky
Foto: TASR/Ladislav Vallach

V Štúrove počas dnešného dňa vodohospodári navýšili kovovými nadstavcami betónovú hrádzu o ďalších 60 centimetrov napriek tomu, že pôvodná hrádza ešte poskytovala dostatočnú rezervu. Hasiči zabezpečujú na hrádzi monitoring. Cesta do obce Chľaba zostáva uzavretá a pod viaduktom presakuje voda. „Máme tam vozidlo s čerpadlom, pripravené sú aj ďalšie vrecia s pieskom,“ informoval Pánsky. Zaliata je aj cesta k Domovu sociálnych služieb Kováčov, samotný domov však voda neohrozuje. Medzi Komárnom a Štúrovom sa na viacerých miestach voda vyliala z koryta a zaplavila záhrady i pivnice domov.

Ohrozenému Komárnu pomáha aj VD Gabčíkovo

Ministri vnútra Robert Kaliňák, životného prostredia Peter Žiga a obrany Martin Glváč sú presvedčení, že Komárno nápor vody zvládne a ľudia sa nemajú čoho obávať. Rezorty spolupracujú na realizácii záchranných prác a nasadené ľudské i technické zdroje sú postačujúce, potvrdili. Okrem štandardného počtu hasičov i policajtov je v Komárne pripravených i sto policajtov z Policajnej školy v Pezinku, uviedol Kaliňák. „Techniku postupne presúvame po celom toku Dunaja, ako postupuje voda. Rezerva na hrádzi v Komárne vyzerá relatívne dostačujúca, pohybuje sa od 80 do 120 centimetrov. Väčší problém majú na maďarskej strane Dunaja,“ skonštatoval minister vnútra. O vynaložených finančných nákladoch je podľa jeho slov predčasné hovoriť, výška zachránených hodnôt je však už teraz vyššia, ako vynaložená investícia.

V Komárne zasahuje podľa slov ministra Glváča 46 vojakov a ďalších 468 je v pohotovosti pripravených zasiahnuť v prípade potreby. Vojaci sú pripravení plniť vrecia pieskom, zabezpečovať kyvadlovú dopravu, môžu poskytnúť čerpadlá, motorové vozidlá, plávajúce vozidlá, spolu 78 druhov techniky, povedal Glváč.



Momentálne dosiahla hladina Dunaja v Komárne úroveň 858 centimetrov, kulminácia sa očakáva v sobotu okolo obeda. Hladina by mala stúpnuť na 870 až 890 centimetrov, povedal minister životného prostredia Žiga. Doteraz rekordný stav 843 centimetrov  z roku 2002 hladina Dunaja prekročila dnes ráno o ôsmej hodine. „Bariéry sú postavené na 940 centimetrov, takže máme polmetrovú rezervu,“ tvrdí. Zároveň potvrdil, že vydal pokyn pre pracovníkov VD Gabčíkovo, aby do koryta starého Dunaja púšťali menej vody a viac jej zadržiavali na vodných dielach Gabčíkovo a Čuňovo. „Aj týmto spôsobom chceme pomôcť obciach a mestám popri Dunaji na juhu Slovenska,“ konštatoval Žiga. „V čase kulminácie Dunaja sme púšťali 7200 kubíkov, teraz púšťame každú hodinu o sto kubíkov menej. Mali by sme sa dostať zajtra alebo počas tohto víkendu na 5000 kubíkov. Cez vodnú elektráreň prepúšťame neustále 3500 kubíkov a ako klesá hladina Dunaja, púšťame čoraz menšie množstvo cez staré koryto a niečo zachytávame aj v Čuňove.“



V obvode Nitrianskeho kraja je vyhlásená mimoriadna situácia

Prednosta obvodného úradu Nitra vyhlásil mimoriadnu situáciu v územnom obvode Nitrianskeho kraja. Dôvodom je ohrozenie obyvateľov povodňou. Mimoriadna situácia je vyhlásená od 8,30 hodiny a trvá až do odvolania, informoval Petar Lazarov z Komunikačného odboru kancelárie ministra vnútra.

Na juhu SR by mal Dunaj kulminovať od piatka do nedele

Rozvodnený Dunaj by mal v oblastiach na južnom Slovensku postupne kulminovať od dnešného dňa do nedele 9. júna. Odhadujú to hydrológovia Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) podľa poslednej aktuálnej situácie na hornom úseku rieky.

V Medveďove by malo ku kulminácii dôjsť dnes popoludní, pričom hladina Dunaja by mala dosiahnuť 980 centimetrov. V Komárne sa kulminácia očakáva v sobotu (8. 6.) na obed a hladinou vo výške 870 až 890 cm. Napokon v Štúrove by mal veľtok kulminovať v noci zo soboty na nedeľu s hladinou na úrovni 790 až 820 cm.

"Pokles hladiny Váhu v Kollárove očakávame po kulminácii vodnej hladiny Dunaja v Komárne po cca 4 až 5 hodinách na úrovni vodného stavu cca 720 až 735 cm," uviedla hydrologička SHMÚ Michaela Mikuličková.


Daňový úrad v Komárne zatvorili pre stúpajúcu hladinu Dunaja

Pobočka daňového úradu Nitra v Komárne je od dnes od 10.30 hod zatvorená až do odvolania. Dôvodom je stúpajúca hladina Dunaja. Pobočka daňového úradu je totiž priamo na nábreží. Jej pracovníci už od rána premiestňovali spisy a iné materiály z archívu v suteréne do zasadačky na poschodí. Následne v spolupráci s políciou obložili okná a dvere na prízemí vrecami s pieskom.

Po týchto úkonoch museli zamestnanci opustiť svoje pracoviská, nakoľko sa pripravuje aj uzavretie mosta cez Váh a zamestnanci by sa neskôr nemohli dostať do svojich domovov.

V súrnych prípadoch, keď by občania potrebovali podať na daňový úrad dokumenty, je možné využiť podateľňu na kontaktnom mieste nitrianskeho daňového úradu v Hurbanove.

TASR dnes informovala hovorkyňa Finančnej správy SR Patrícia Macíková.


Na Dunajskom nábreží v Komárne odpájajú elektrinu i plyn

Hladina Dunaja v Komárne dosiahla krátko pred 11. hodinou 849 centimetrov a naďalej stúpa. Na viacerých miestach presakuje voda, vodohospodári spolu s dobrovoľníkmi plnia vrecia s pieskom na Dunajskom moste a pri univerzite. Od rána je neprejazdná cesta na Alžbetinom ostrove. „V týchto chvíľach je už uzatvorené aj Dunajské nábrežie, kde plynári a energetici odpájajú budovy od plynu a elektriny,“ potvrdil hovorca Mestského úradu v Komárne Róbert Králik. Podľa zatiaľ nepotvrdených informácií by mal byť od poludňajších hodín uzatvorený aj cestný Vážsky most. Do Komárna smerujú posily z celého kraja.

„Máme zabezpečenú pomoc armády, dobrovoľníkov, prichádzajú ďalší hasiči,“ informoval Imrich Csontos z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Komárne. Do mesta mieri minister vnútra Robert Kaliňák. Mestský úrad naďalej vyzýva dobrovoľníkov, aby prišli pomôcť plniť vrecia s pieskom. Na túto činnosť boli prevelení aj nezamestnaní, ktorí pre mesto vykonávajú verejnoprospešné práce. Hrádza, vrátane zemnej hrádze pri Váhu, zatiaľ odoláva náporu vody napriek mnohým priesakom. Podľa Králika je rezerva stále vyše metra. Rekordný stav 843 centimetrov z roku 2002 však hladina Dunaja prekročila už ráno o ôsmej hodine. Dunaj by mal v Komárne kulminovať v sobotu večer.


Voda Dunaja zaliala prístav v Patinciach

Dunaj zaplavil prístav v Patinciach v okrese Komárno. „Celý prístav je kompletne zatopený, hliadkuje tam služba,“ uviedol jeden zo zamestnancov prístavu. Osobná loď Wellness 1, ktorá zabezpečuje výletné plavby v okolí Patiniec, do Štúrova, Ostrihomu a Komárna, je bezpečne zakotvená rovnako ako jachty, ktoré sa v prístave nachádzajú. Trafostanica je odpojená už od včerajšieho večera. Cesta k prístavu je uzatvorená. Záplavy by nemali zasiahnuť Wellness hotel, ktorý sa nachádza v blízkosti prístavu. „Pokiaľ sa nepretrhne hrádza, je hotel v bezpečí a normálne funguje,“ potvrdil zamestnanec hotela.

Polícia upozorňuje vodičov na zhustenie premávky cez hraničný priechod

Polícia upozorňuje vodičov, že v dôsledku uzatvorenia hraničného priechodu v Medveďove sa premávka cez hraničný priechod v Komárne mierne zhusťuje. Vyzýva preto vodičov, aby do Maďarska prechádzali len v najnevyhnutnejších prípadoch.

„Zároveň žiadame chodcov, ktorí sa usilujú dostať na most výlučne za účelom získania kurióznych fotografických záberov, aby nekomplikovali prácu záchranných zložiek,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková. V ohrozených oblastiach dohliada polícia na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky.