Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Podľa komisie Macháčková členstvom vo vodárňach neporušila zákon

Primátorka a parlamentná poslankyňa Katarína Macháčková. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Prievidzská primátorka K. Macháčková pôsobila v dozornej rade vodárenskej akciovej spoločnosti od 1. júna 2015 do 3. marca tohto roka, čo nemalo byť v súlade s ústavným zákonom.

Prievidza 30. mája (TASR) - Prievidzská primátorka Katarína Macháčková svojím členstvom v dozornej rade Stredoslovenskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti (StVPS), a.s., Banská Bystrica neporušila ústavný zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. Uzniesla sa na tom Komisia pre uplatňovanie ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov pri Mestskom zastupiteľstve (MsZ) v Prievidzi, ktoré svojím dnešným rozhodnutím zastavuje konanie vo veci verejného záujmu a zamedzenia rozporu záujmov.

Macháčková pôsobila v dozornej rade vodárenskej akciovej spoločnosti od 1. júna 2015 do 3. marca tohto roka, čo nemalo byť v súlade s ústavným zákonom. Prvotná informácia v tejto veci sa objavila na sociálnej sieti, a to počas predvolebnej kampane. Podnet na začatie konania vo veci verejného záujmu podala Macháčková sama v marci tohto roka.

"Katarína Macháčková ako členka dozornej rady Stredoslovenskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti neporušila zákon, pretože jej členstvo vyplývalo z jej funkcie. Macháčkovú nie ako osobu, ale ako primátorku mesta nominovala do dozornej rady Stredoslovenská vodárenská spoločnosť a tam je vlastne vložený majetok mesta Prievidza. Teda ona hájila záujmy, v tomto prípade dokonca nielen mesta Prievidza, ale obcí a miest hornej Nitry, ktoré majú všetky vložené majetok do tejto spoločnosti," tvrdí predsedníčka komisie pre uplatňovanie ústavného zákona Helena Dadíková.

Komisia sa podľa Dadíkovej opierala o znenie ústavného zákona, ktorý hovorí, že zákaz členstva v dozornej rade sa nevzťahuje na osobu, ktorej to priamo vyplýva z jej funkcie. Do úvahy brala aj podobné medializované prípady iných primátorov či starostov, ktorí v minulosti pôsobili v dozorných radách súkromných spoločností.

"Vnímam to ako spravodlivé rozhodnutie, pretože som v tejto spoločnosti fungovala len preto, aby som hájila záujmy samospráv nášho regiónu a za uvedenú prácu v dozornej rade som nepoberala žiadnu finančnú odplatu," skonštatovala Macháčková. Myslí si, že v tomto prípade ide o dieru v legislatíve, ktorá nerieši takéto situácie, kedy je, naopak, v záujme samospráv, aby ich zástupcovia pôsobili v dozorných orgánoch spoločností a kontrolovali príjmy, výdavky, hospodárenie a nakladanie s majetkom obcí. Nezaradená poslankyňa Národnej rady SR tiež avizovala, že spolu s kolegami pripravuje balík samosprávnych návrhov, do ktorého riešenie tejto legislatívy určite zahrnú.

Niektorých členov do dozornej rady vodárenskej prevádzkovej spoločnosti nominuje po vzájomnej dohode jej vlastnícka firma - Stredoslovenská vodárenská spoločnosť, a to za účelom transparentnosti, uviedla ešte v marci pre TASR hovorkyňa StVPS Slavomíra Vogelová. V prípade Macháčkovej išlo podľa nej práve o takúto nomináciu, pričom StVPS nepopiera, že zároveň došlo k administratívnej chybe v podobe nesprávneho výkladu súčasnej legislatívy. Ihneď ako sa spoločnosti uvedený nedostatok podarilo identifikovať, tak v spolupráci s Macháčkovou tento právny vzťah ukončili formou vzdania sa jej členstva v dozornom orgáne.