Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Kandidát R. Števčík chce v Starom Meste vylúčiť reprodukovanú hudbu

Pohľad na hlavné mesto SR, Bratislavu z výhliadkovej plošiny kaviarne UFO na Moste SNP nad európskym veľtokom, riekou Dunaj 19. augusta 2014 v Bratislave. Na snímke pohľad na bratislavské Staré mesto, Dóm svätého Martina (uprostred), Rázusovo nábrežie (dole), v strede zdola hore cestná estakáda z Mosta SNP, Rybné námestie a Staromestská ulica. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Radoslav Števčík kandiduje na post starostu, chce čistejšie staromestské ulice a námestia.

Bratislava 2. októbra (TASR) – Čistejšie ulice, dodržiavanie nočného pokoja, zlepšenie parkovania, starostlivosť o zelené plochy – aj to sú niektoré z téz volebného programu kandidáta na starostu v bratislavskom Starom Meste Radoslava Števčíka. Novinár sa chce uchádzať o tento post v novembrových komunálnych voľbách ako nezávislý. Dnes predstavil svoje vízie.

"Ako novinár sledujem dianie v Bratislave takmer 20 rokov. Presvedčil som sa však, že nestačí len o problémoch písať, preto som bol štyri roky miestnym poslancom. Jeden poslanec v zastupiteľstve však tiež veľa nezmení," argumentoval dnes na tlačovej konferencii Števčík, prečo sa rozhodol kandidovať za starostu v Starom Meste.

Števčík chce čistejšie staromestské ulice a námestia. "S tým súvisí aj častejšie vyprázdňovanie smetných košov. Treba urobiť ich presnú evidenciu a na frekventovaných uliciach nahradiť malé smetné koše väčšími," podotkol.

V Starom Meste sa má tiež podľa jeho slov dodržiavať nočný pokoj a otváracie hodiny prevádzok v obytných častiach mestskej časti. Reprodukovanú hudbu chce odtiaľ vylúčiť, nahradiť ju môžu podľa neho napríklad koncerty unplugged.

Zlepšiť chce tiež parkovanie v prospech Staromešťanov. Treba podľa jeho slov znova prehodnotiť zmluvy so súkromnou firmou BPS PARK, ktorá vlastní v centre mesta parkovacie miesta. "Riešenie tu už bolo, to bola žaloba na súd. Úlohou samosprávy bolo bojovať až do konečného rozhodnutia súdu," myslí si Števčík. Staromestská samospráva súdne spory s firmou po rokoch vlani urovnala.

O problémoch Starého Mesta chce kandidát na starostu diskutovať s obyvateľmi, aby tí vedeli a mohli ovplyvniť rozhodnutia samosprávy. "Na úrade tiež musia pracovať odborníci, nie nominanti politických strán," dodal.

Števčík plánuje tiež vysádzať nové trávniky a kvetiny a viac dbať o zeleň. Žiada vypracovať koncepciu základnej starostlivosti o verejnú zeleň. Na Komenského námestie chce vrátiť verejný park, dnes je tam parkovisko. "Opätovne treba otvoriť Františkánsku záhradu a sprístupniť ju Staromešťanom a návštevníkom," podotkol.

Zastaviť klesajúci počet Staromešťanov chce kandidát na starostu zavedením príspevku pre staromestských novorodencov. Takto ich chce motivovať, aby sa prihlásili na trvalý pobyt a mestskej časti neklesal príjem z podielových daní. "S tým súvisí aj potreba vrátiť bývanie do kancelárií, ktoré vznikli v bytových domoch," dodal. Zlepšiť Števčík plánuje aj vzťah psičkárov so susedmi a budovať napríklad viac oplotených výbehov. "Výnos z dane za psa musí byť účelovo viazaný na riešenie problémov spojených s chovom psov v meste," dodal.

Kandidát na starostu chce tiež zachovať a rozvíjať trh na Žilinskej ulici a zvážiť pritom aj možnosť, že by samospráva pozemok pod trhoviskom na tento účel odkúpila. Trhy by sa mali podľa neho vrátiť na historicky overené priestranstvá. "Ako sú Malý trh, rybí trh, Rybné námestie alebo na nábrežnú promenádu," priblížil. Na podporu staromestskej kultúry chce zase zaviesť grantový systém.

Proti Števčíkovi sa vo voľbách postaví súčasná starostka Tatiana Rosová (SDKÚ-DS). Vo voľbách ju podporia strany Sieť, SDKÚ-DS, OKS, SZ a Strana moderného Slovenska. Ďalším kandidátom je podpredseda hnutia NOVA Gábor Grendel, za ktorým je koalícia NOVA, SaS, KDH, Most-Híd, OĽaNO a KDS. Grendelovi vyjadrila podporu aj SMK. Bojovať o starostovský post budú tiež Kristián Straka, ktorý založil občianske združenie Právo na bývanie a autor a organizátor bratislavských Korunovačných slávností Miroslav Vetrík. Obaja idú do volieb ako nezávislí.