Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V niektorých obciach si volili nových starostov

Na snímke doplňujúce voľby do orgánov samospráv v obci Branč v okrese Nitra 7. marca 2015. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Vo viacerých slovenských obciach sa v sobotu konali doplňovacie komunálne voľby.


Jasenové 7. marca (TASR) - Obec Jasenové v okrese Žilina povedie aj nasledujúce roky úradujúca starostka Valéria Gažúrová (Smer-SD). V dnešných doplňujúcich komunálnych voľbách získala 177 hlasov. Jej súper, tesár Jaroslav Mucha (nezávislý), dostal od obyvateľov 168 hlasov. Informuje o tom obec na svojej internetovej stránke.

Volieb sa v Jasenovom zúčastnilo 349 zo 487 oprávnených voličov, volebná účasť teda dosiahla 71 percent. Ako TASR informovala Eva Mazáková, členka miestnej volebnej komisie, priebeh volieb bol pokojný.

O starostovský post sa v novembri 2014 rovnako uchádzala Gažúrová a Mucha. Ako jediní dvaja kandidáti na starostu skončili so zhodným počtom hlasov od občanov.

Gažúrová je starostkou obce od roku 1994.

Na západnom Slovensku volili štyroch nových starostov


Dolné Dubové/Hubice/Branč/Lužany 7. marca (TASR) – V Trnavskom samosprávnom kraji volili dnes dvoch nových starostov.

V Dolnom Dubovom v okrese Trnava prvým človekom obce sa stal podľa neoficiálnych výsledkov Peter Bobek. V tejto obci starostu v minuloročných komunálnych voľbách nevolili. Obyvatelia počítali s tým, že sa o ich priazeň bude uchádzať aktuálny starosta, ten sa však nakoniec rozhodol pre iné riešenie a už nezostal dostatok času, aby sa prihlásili noví uchádzači. Tentoraz kandidovali piati, z toho jedna žena. Informovala o tom predsedníčka okrskovej volebnej komisie Viera Beulová.

V obci Hubice v Dunajskostredskom okrese do funkcie starostu zvolili Jozefa Hanica. V Hubiciach museli komunálne voľby zopakovať pre rovnosť hlasov. K urnám prišlo 73 percent oprávnených voličov. V tomto kole sa o post starostu uchádzali štyria kandidáti, o jedného menej ako v novembrových voľbách. Potvrdil to TASR predseda volebnej komisie Juraj Bránik.

V Nitrianskom samosprávnom kraji dnes volili tiež dvoch starostov.

Podľa neoficiálnych výsledkov stoličku starostu v Branči v okrese Nitra získal Július Kurča, ktorý v novembrových voľbách dosiahol taký istý počet hlasov ako jeho protikandidát. Volieb sa dnes zúčastnilo 57,24 percent voličov, uviedla predsedníčka komisie Erika Pénzešová.

V Lužanoch v okrese Topoľčany podľa informácií predsedníčky volebnej komisie Evy Romanovej majú staronového starostu. Najviac hlasov dostal Ľubomír Boga. Voľby sa museli opakovať kvôli rovnosti hlasov. Účasť bola 90-percentná.

BREŽANY: Post starostu vo voľbách obhájil Jaroslav Kočamba

Brežany 7. marca (TASR) – V obci Brežany v okrese Prešov v dnešných voľbách obhájil post starostu Jaroslav Kočamba (Smer-SD) so ziskom 64 hlasov. Druhá skončila Martina Bednárová (KDH), za ktorú hlasovalo 52 voličov, dva hlasy boli neplatné. TASR to potvrdila zapisovateľka miestnej volebnej komisie Katarína Čmeľanská.

Zo 137 oprávnených voličov sa na voľbách zúčastnilo 118, čo predstavuje 86 percent. "Všetko prebiehalo bez problémov," konštatovala Čmeľanská.

V Brežanoch rozhodovali voliči o starostovi opakovane potom, ako vo voľbách z 15. novembra 2014 dosiahli Kočamba aj Bednárová rovnaký počet hlasov – 54.

KUZMICE: Vo voľbách starostu vyhral Martin Vincej

Kuzmice 7. marca (TASR) – Novým starostom v obci Kuzmice v okrese Trebišov sa stane Martin Vincej, ktorý kandidoval za stranu Sieť. V dnešných voľbách získal spomedzi kandidátov najväčší počet hlasov - 287.

Druhý v poradí skončil Ľubomír Lendacký (Smer-SD) s 245 hlasmi a tretí doterajší starosta Ján Geňo (KDH) s 207 hlasmi. Ďalej nasledovali Juraj Vincej (NEKA), ktorý mal 56 hlasov, a Mikuláš Maťaš (NEKA) s 31 hlasmi. TASR o tom informovala zapisovateľka miestnej volebnej komisie Silvia Bičková.

Z celkového počtu 1301 oprávnených voličov sa na voľbách zúčastnilo 834, čo predstavuje 64 percent. Priebeh volieb bol podľa Bičkovej bezproblémový.

Voľby sa v Kuzmiciach zopakovali, keďže 15. novembra 2014 dosiahli Martin Vincej a Ján Geňo ako najsilnejší kandidáti rovnaký počet hlasov - 184.

VARÍN: Obec povedie Michal Cvacho

Varín 7. marca (TASR) - Z troch kandidátov si dnes vybrali v doplňujúcich komunálnych voľbách obyvatelia obce Varín v okrese Žilina nového štatutára obce. Stal sa ním Michal Cvacho (nezávislý), ktorý od obyvateľov získal 1101 platných hlasov. Informuje o tom obec na svojej oficiálnej internetovej stránke.

Druhý skončil Karol Tichý (Smer-SD) so 714 platnými hlasmi a tretia Katarína Schmidtová (nezávislá) so 159 platnými hlasmi.

Volieb sa zúčastnilo celkom 1991 obyvateľov, ktorí odovzdali dovedna 1974 platných hlasov. Obec eviduje celkom 2951 oprávnených voličov. Volebná účasť vo Varíne dosiahla 67,4 percenta.

Ako TASR informoval zapisovateľ miestnej volebnej komisie Patrik Miho, priebeh volieb nič nenarušilo, boli teda pokojné.

V novembri minulého roka si obyvatelia Varína zvolili nie jedného, ale dvoch starostov. Prví dvaja kandidáti - Michal Cvacho a Karol Tichý mali totiž zhodný počet hlasov.

ZÁLESIE: Za starostu zvolili Martina Klimeka

Zálesie 7. marca (TASR) – V dnešných voľbách starostu obce Zálesie v okrese Kežmarok zvíťazil nezávislý kandidát Martin Klimek so ziskom 25 hlasov. Druhý skončil Stanislav Regec s 21 hlasmi a tretia Ľudmila Irhová s piatimi hlasmi, obaja taktiež kandidovali ako nezávislí.

V obci bolo zapísaných 61 oprávnených voličov, voliť prišlo 51, čo znamená účasť na úrovni 83,6 percenta. TASR o tom informovala zapisovateľka Obvodnej volebnej komisie v Kežmarku Gabriela Petrušková.

Občania vyberali aj dve neobsadené miesta poslancov obecného zastupiteľstva. Nezávislými poslankyňami budú Zuzana Glodžáková (34 hlasov) a Marta Štefaňáková (30 hlasov).

Vlani v novembrových komunálnych voľbách v obci Zálesie na post starostu nikto nekandidoval, o miesto v trojčlennom obecnom zastupiteľstve sa uchádzal len jeden záujemca.