Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Komunitný festival vo Svite bude mať medzinárodný charakter

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR - František Iván

Hlavnou myšlienkou celého podujatia bude okrem komunitnej činnosti aj európske občianstvo a rozvíjanie európskej identity.

Svit 6. marca (TASR) – Mesto Svit v spolupráci s miestnymi komunitami pripravuje druhý ročník komunitného festivalu s názvom Svit.kom, ktorý sa uskutoční v termíne 29. apríla - 1. mája. Novinkou oproti úvodnému ročníku je medzinárodný charakter. Predstavia sa aj partnerské mestá Knurów (Poľsko) a Česká Třebová (ČR).

Komunitný festival v centre mesta vytvorí priestor na prezentáciu miestnych komunít. „Ide predovšetkým o mimovládne organizácie v neziskovej zóne, ktorá inšpiruje, motivuje, zabáva, vzdeláva a otvára diskusiu o možnostiach zlepšenia kvality života a miestneho rozvoja vedeného komunitou,“ informovala PR manažérka mesta Svit Darina Pěčová. Zároveň doplnila, že okrem neziskovej zóny bude vytvorený priestor aj pre komerčnú zónu. Pôjde o predajcov z roľníckej oblasti, remeselných producentov lokálnych potravín, ľudových umeleckých remeselníkov či slobodných umelcov.

Hlavnou myšlienkou celého podujatia bude okrem komunitnej činnosti aj európske občianstvo a rozvíjanie európskej identity. Zámerom organizátorov je zviditeľnenie priorít a cieľov Európskej únie a upriamenie pozornosti na jej aktivity prostredníctvom diskusií s europoslancami, predstaviteľmi Európskej únie, slovenského parlamentu či poslancami mesta.

Mesto Svit získalo na podujatie finančnú podporu z Európskej únie z programu Európa pre občanov. „Vďaka tomu sa na festivale predstavia aj partnerské mestá z Českej republiky a z Poľska,“ Pěčová. Festival sa uskutoční na Námestí Jána Antonína Baťu a v Dome kultúry.