Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Koncert počas Nočného behu Hnúšťou bude aj napriek nesúhlasu cirkvi

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Jediným sporným bodom bolo miesto konania koncertu, ktoré je podľa ECAV a niektorých občanov veľmi blízko pri evanjelickom kostole, fare a pri obytných zónach.

Hnúšťa 31. augusta (TASR) – Hudobný koncert, ktorý je vyvrcholením podujatia Nočný beh Hnúšťa na severe okresu Rimavská Sobota, sa nakoniec napriek nesúhlasu miestneho zboru Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) a petícii skupiny občanov uskutoční na pôvodnom mieste, teda na Námestí J. Francisciho. Problémom sa zaoberali hnúšťanskí mestskí poslanci na svojom augustovom zasadnutí.

Jediným sporným bodom bolo miesto konania koncertu, ktoré je podľa ECAV a niektorých občanov veľmi blízko pri evanjelickom kostole, fare a pri obytných zónach. Navrhovali preto jeho premiestnenie do priestoru hnúšťanského amfiteátra. „Nie sme proti pretekom, je to vynikajúca akcia. Ide len o koncert, aby sa presunul do amfiteátra, pretože tam bude strašne veľa mladých ľudí. Ja ich neodsudzujem, ale kde sa zhromažďujú, nikdy to nevyzerá na druhý deň v poriadku,“ uviedol zástupca ECAV Karol Teicher.

Podľa viceprimátora mesta Romana Lebedu, ktorý podujatie spoluorganizuje, sú však obavy neopodstatnené. „Kostol i fara sa nachádzajú za pódiom, toto priestranstvo nebude prístupné," povedal Lebeda a zdôraznil, že za tri ročníky organizácie podujatia nebolo zaznamenané žiadne porušenie verejného poriadku. Jeho vyjadrenia potvrdil náčelník mestskej polície Milan Migaľa i poslanec Marián Petrok.

Lebeda argumentoval aj fotografiami z miest, kde sa koncerty pravidelne organizujú na námestiach v blízkosti kostolov. „Neviem si predstaviť, že by sa na Slovensku začali rušiť podujatia na námestiach, na ktorých stojí kostol,“ podotkol.

Na zasadnutie prišlo aj osem mladých ľudí z občianskeho združenia (OZ) Horná Rimava, ktoré je organizátorom behu. Podľa jeho predsedníčky Marianny Balaškovej je ďalším dôvodom na konanie podujatia na námestí vhodnejšie zázemie vrátane toaliet či osvetlenia. „Chceme to organizovať na námestí, pretože amfiteáter a park v Hnúšti nie je dostatočne osvetlený na to, aby to bola bezpečná trasa pre nočný beh,“ vysvetlila Balašková.

Ako poznamenal na margo podujatia primátor mesta Michal Bagačka, po minuloročnom behu sa samospráve nikto nesťažoval. „Nechajme, nech sa akcia uskutoční na pôvodnom mieste. V prípade, že bude niečo zle, všetci zainteresovaní sa stretneme, spravíme rozbor a o rok to zmeníme,“ vyzval primátor. S jeho návrhom nakoniec súhlasili všetky zúčastnené strany.