Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Koncert pre Johna Dopyeru bude spomienkou na Dobrofest

Ilustračné foto. Foto: TASR/Daniel Veselský

Predajným sloganom bratov Dopyerovcov bolo Dobro znamená dobrý v každom jazyku.

Trnava 29. februára (TASR) – Spomienku na 19 ročníkov medzinárodného hudobného festivalu Dobrofest Trnava oživí aj v tomto roku Koncert pre Johna Dopyeru. Stane sa tak pri príležitosti 90. výročia patentovania jeho rezofonickej gitary dobro, ktorú tento americký Slovák skonštruoval v roku 1926. Koncert bude 11. marca za účasti umelcov, ktorí na Dobrofeste pred rokmi účinkovali, informoval za organizátorov Peter Radványi.

Pozvanie na vystúpenie prijali Willie Jones Band & Milan Benkovič (USA/Slovensko), Dave Peabody (Veľká Británia), Jakub Racek a Radek Vaňkát (Česko), Ľuboš Beňa & Bonzo Radványi a Peter Szabadoš. Medzinárodný hudobný festival Dobrofest sa v Trnave konal pravidelne od roku 1992 až do roku 2008. Bol pamiatkou na Johna Dopyeru, ktorý žil až do svojho odchodu do USA v roku 1908 v Dolnej Krupej pri Trnave. Dobro – kovová gitara vznikla pre potrebu muzikantov zosilniť zvuk, keď možnosti elektrifikácie boli ešte malé.

Dopyerova gitara sa veľmi rýchlo stala obľúbenou v celom svete, v USA ju dokonca považujú za americký ľudový nástroj. Pomenovanie dostala po firme DOpyera BROthers. Predajným sloganom bratov Dopyerovcov bolo Dobro means good in any language – Dobro znamená dobrý v každom jazyku.

Význam dobra pre hudobný svet prišli počas rokov do Trnavy potvrdiť mnohí špičkoví muzikanti ako Američania Jerry Douglas, Bob Brozman, Rob Ickes, Randy Kohrs, Peter Rowan, Mike Auldridge, skupina Blue Highway, trio Cox, Clifford & Bartley a Zubot & Dawson z Kanady alebo Dave Peabody a Papa George z Veľkej Británie, Gypsy Dave Smith z Austrálie a mnohí hudobníci z Nemecka, Francúzska, Talianska, Holandska, Fínska, Rakúska, Švajčiarska, Poľska, Maďarska, Čiech či Bulharska. Trnavské mestské zastupiteľstvo udelilo Johnovi Dopyerovi roku 2003 Čestné občianstvo mesta Trnava in memoriam a od roku 2012 jeho meno nesie aj jedna z ulíc.

Okrem 90. narodenín dobra si Trnavčania v tomto roku pripomínajú aj 20. výročie otvorenia Dvorany slávy dobra v Trnave, prvého a doteraz jediného múzea rezofonických nástrojov v Európe, ktoré je umiestnené v Dome hudby Mikuláša Schneidera Trnavského i 15. výročie vydania prvej poštovej známky s vyobrazením rezofonickej gitary na svete.