Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na tieto pieskoviská deti nepúšťajte. Našli sa tam baktérie a larvy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

V oboch prípadoch bolo regionálnym hygienikom vydané opatrenie na zákaz využívania piesku na hry detí.

Banská Bystrica 19. júla (TASR) - Dve z 13 náhodne kontrolovaných pieskovísk v okrese Banská Bystrica k 30. júnu nevyhovovali požiadavkám pre hry detí. Našli sa tam baktérie a larvy parazitov. V oboch prípadoch bolo regionálnym hygienikom vydané opatrenie na zákaz využívania piesku na hry detí.

"Prevádzkovateľ predmetných pieskovísk už ale zabezpečil potrebné opatrenia a piesok bol v obidvoch pieskoviskách vymenený," uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Nedostatky boli zistené na verejnom pieskovisku na Triede SNP č. 27 a na verejnom pieskovisku na Triede SNP č. 80. "Ostatné vyšetrované pieskoviská, ktoré sa nachádzali v areáloch materských škôl a jednej základnej školy v Banskej Bystrici, Badíne a vo Vlkanovej, boli bez zistenia nevyhovujúceho, nadmerného mikrobiologického znečistenia," doplnila Tolnayová.

Výsledky kontrol pieskovísk nie je ešte možné porovnať s vlaňajšími, pretože pracovníci relevantného odboru v kontrolách pokračujú.

Hygienici robili kontroly hlavne pre možnosť rizika výskytu pôvodcu toxokarózy u detí, ktorej prameňom sú exkrementy psov a mačiek. „Najčastejšie sú parazitárne infekcie, ktorých prameňom sú práve exkrementy domácich miláčikov či túlavých mačiek a psov v pieskovisku. Za určitých okolností môžu spôsobiť ochorenia, ako napríklad toxokaróza, toxoplazmóza, nákaza detskou pásomnicou. Zdrojom ostatných parazitárnych ochorení, ako napríklad askaridóza a trichuriáza, je infikovaný človek a pôvodcovia týchto nákaz sa do pieskoviska môžu dostať napríklad pri polievaní piesku infikovanou vodou. Z mikrobiálnych nákaz prichádza do úvahy najmä salmonelóza a ochorenia spôsobené fekálnymi streptokokmi a termotolerantnými koliformnými baktériami,“ priblížila tematiku Katarína Slotová, vedúca odboru hygieny detí a mládeže banskobystrického RÚVZ.

Pôvodcovia týchto ochorení sa do organizmu dostávajú najčastejšie ústami, ale môže to byť aj prenos sliznicou či poranenou kožou. Výskyt ochorenia sa môže prejaviť celkovými príznakmi, ako sú bolesti hlavy, teplota, únavnosť, zväčšenie lymfatických uzlín, kožné vyrážky.

Účinným opatrením na zabezpečenie pieskovísk je prekrytie počas jeho nevyužívania, aby sa tak zabránilo vstupu zvierat priamo na piesok, aj keď takéto opatrenie legislatíva neustanovuje.