Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Bývalý hlavný kontrolór Prešova Ernst ohlásil kandidatúru na primátora

Bývalý hlavný kontrolór mesta Prešov Alexander Ernst (na snímke) ohlásil dnes kandidatúru na primátora. Foto: TASR/Jana Jurčišinová

Na svoj brífing si Alexander Ernst priviedol aj slona z cirkusu, ktorý momentálne vystupuje v Prešove.

Prešov 25. septembra (TASR) – Bývalý hlavný kontrolór mesta Prešov Alexander Ernst ohlásil dnes kandidatúru na primátora.

Na svoj brífing si priviedol aj slona z cirkusu, ktorý momentálne vystupuje v Prešove. „Tento slon je symbolom ôsmich rokov toho, čo sa v tomto meste dialo. Boli to velikášske sľuby, bola to šou, pozlátko, ktoré musí skončiť. Tento slon je symbolom snahy, aby sa nezakrývali veci veľkosťou slona. Aby spotreba, ktorú momentálne mesto má, nebola veľká ako tento slon. A moje dôvody na kandidatúru sú tiež veľké ako slon,“ povedal na tlačovej konferencii A. Ernst.

Sám ponúka obyvateľom mesta odbornosť, slušnosť a poriadok. Slušnosť v jednaní s ľuďmi, partnermi, zamestnancami a firmami. Poriadok v mestských firmách, majetku, vo vzťahoch, poriadok na sídliskách i v doprave. Odbornosť v podobe 26 rokov práce v správe a riadení mesta i regiónu.

„Chodím medzi ľuďmi, rozprávam sa s nimi, počúvam, čo ich trápi. Môj volebný program je z väčšej časti hotový aj preto, že ako hlavný kontrolór veľmi dobre poznám situáciu, v akej sa mesto nachádza,“ povedal.

Ako príklady uviedol, že mestská polícia by mala mať vytvorené okrsky, aby ich obyvatelia nielen videli, ale aj poznali. Taktiež by si vedel predstaviť zo strany mesta väčšiu podporu športu. Vyriešiť by chcel parkovanie na Sekčove a kosenie trávy by sa podľa neho malo prispôsobiť rastu vegetácie a nie harmonogramu napísanému od stola.

Alexander Ernst začínal na mestskom úrade ako informatik a zaviedol IT systém, ktorý je podľa neho viacerými považovaný za najlepší na Slovensku. Odvtedy pracoval na niekoľkých pozíciách v samospráve v rôznych mestách. Naposledy bol poslancom v mestskom zastupiteľstve v Prešove a hlavným kontrolórom mesta. Na poslanca mesta už nekandiduje.

Momentálne je v súdnom spore s mestom Prešov, keďže primátor Pavel Hagyari mu vo februári listom oznámil, že jeho funkcia zanikla preto, lebo sa do 30 dní od nástupu do funkcie nevzdal členstva v radách dvoch materských škôl. Okresný súd rozhodol v prospech mesta, no Ernst sa odvolal.